Tort z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki dzień wcześniej zalewamy wódką i zostawiamy w słoiku.
2.Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy po trochu cukier i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Odkładamy mikser i zastępujemy do tradycyjną ubijaczką. Dodajemy po trochu obie mąki z proszkiem - przesiewane przez sito - na przemian z olejem i wodą. Wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok.45 min w 170st.
3.Miękkie masło ucieramy z masłem czekoladowym, odkładamy ok. 3
łyżki do dekoracji, a do reszty dodajemy odsączone i pokrojone w drobną kosteczkę śliwki. Biszkopt przekrawamy na pół, przekładamy kremem. tort dekorujemy odłożonym kremem i śliwkami suszonymi. Chłodzimy przed podaniem.
Komentarze