Tort z suszonymi śliwkami

4.5 (198 ocen)

  • 40 min

Bardzo prosty w przygotowaniu, ma ciekawy smak i na pewno nie pójdzie w zapomnienie:)

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki tortowej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szkl. oleju+1/4 szkl.wody mineralnej gazowanej

    Krem:
    kostka masła
    300g masła mleczno-czekoladowego lub mleczno-orzechowego w słoiczku
    30 dag śliwek suszonych
    1/2 szkl. wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dzień wcześniej zalewamy wódką i zostawiamy w słoiku.
  • 2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy po trochu cukier i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Odkładamy mikser i zastępujemy do tradycyjną ubijaczką. Dodajemy po trochu obie mąki z proszkiem - przesiewane przez sito - na przemian z olejem i wodą. Wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok.45 min w 170st.
  • 3. Miękkie masło ucieramy z masłem czekoladowym, odkładamy ok. 3
    łyżki do dekoracji, a do reszty dodajemy odsączone i pokrojone w drobną kosteczkę śliwki. Biszkopt przekrawamy na pół, przekładamy kremem. tort dekorujemy odłożonym kremem i śliwkami suszonymi. Chłodzimy przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować