PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Tort z piernikowymi gwiazdkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/09/tort-z-piernikowymi-gwiazdkami-1.jpeg60004000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-z-piernikowymi-gwiazdkami
Krem czekoladowy:
- 15 dag masła lub margaryny "palma"
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 10 dag gorzkiej czekolady
Krem maślany:
- 100 g miękkiego masła 82%
- 82 g cukru pudru
- 1,5 łyżki zimnego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- domowe pierniki, świeże gałązki rozmarynu, laski cynamonu do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
Tort z piernikowymi gwiazdkami
1.
Biszkopty: Białko ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtko i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
2.
Krem czekoladowy: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy. Biszkopty przekładamy kremem.
3.
Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Boki tortu i wierzch smarujemy kremem maślanym.
4.
Dekoracja: Tort dekorujemy domowymi piernikami, rozmarynem i laskami cynamonu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze