Tort z pierniczkami

3 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort z biszkoptem i dwoma kremami. Tort udekorowany pierniczkami, może być atrakcją na świątecznym stole. Tort zrobiłam na urodziny w rodzinie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -8 jajek
    -150 g. cukru
    -120 g. mąki
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    PIERNICZKI:
    -400 g. mąki
    -120 g. masła
    -280 g. miodu
    -20 g. przypraw do pierniczków
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    -1 łyżka kakao

    LUKIER KRÓLEWSKI:
    -1 białko
    -250 ml. cukru pudru
    -parę kropli soku z cytryny
    -barwnik jadalny srebrny i złoty

    NASĄCZENIE :
    -sok z brzoskwiń

    KREM JEŻYNOWY:
    -700 ml. śmietanki 36 %
    -375 g. serka mascarpone
    -250 ml. frużeliny z jeżyn
    -30 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -ok. 125 ml. wody

    KREM Z NUTELLĄ:
    -700 ml. śmietanki 36 %
    -375 g. serka mascarpone
    -150 g. Nutelli
    -25 g. żelatyny
    -ok. 125 ml. wody

    TYNK:
    -400 g. masła
    -560 g. mleka skondensowanego słodzonego

    DRIP-CAKE:
    -200 g. białej czekolady
    -ok.70 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Tort z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z pierniczkami 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
  • Tort z pierniczkami 2. Na spód rantu, ułożyć podkład pod tort a potem górną część biszkoptu, przecięciem do góry. Biszkopt nasączyć sokiem.
  • Tort z pierniczkami 3. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem, pudrem i frużeliną, ubić do puszystego.
    Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Krem wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort z pierniczkami 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go też nasączyć.
  • Tort z pierniczkami 5. krem 2- Zrobić jak krem poprzedni i wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort z pierniczkami 6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, tym dolnym ''do góry nogami''. Górę też można trochę nasączyć. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
  • Tort z pierniczkami 7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i tort wraz z podkładka, przenieść na paterę.
  • Tort z pierniczkami 8. tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Cienko posmarować cały tort, zgarniając wszystkie okruszki.
    Ponownie posmarować grubszą warstwą cały tory i wygładzić. Na dole zrobić rozetki z tego kremu.
  • Tort z pierniczkami 9. drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej, często mieszając. Polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo papierowego rożka. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i rozsmarować. Trzeba śpieszyć się bo polewa szybko twardnieje.
  • Tort z pierniczkami 10. pierniczki- Pierniczki wykonać w/p poprzedniego przepisu. ( Pierniczki Gwiazdki- dekoracje )
  • Tort z pierniczkami 11. Tort udekorować pierniczkami i przechowywać w lodówce.
  • Tort z pierniczkami 12. Kroić ciepłym i ostrym nożem. Przed krojeniem pierniczki pozdejmować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować