Tort z biszkoptem i dwoma kremami. Tort udekorowany pierniczkami, może być atrakcją na świątecznym stole. Tort zrobiłam na urodziny w rodzinie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT:
-8 jajek
-150 g. cukru
-120 g. mąki
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
PIERNICZKI:
-400 g. mąki
-120 g. masła
-280 g. miodu
-20 g. przypraw do pierniczków
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka kakao
LUKIER KRÓLEWSKI:
-1 białko
-250 ml. cukru pudru
-parę kropli soku z cytryny
-barwnik jadalny srebrny i złoty
NASĄCZENIE :
-sok z brzoskwiń
KREM JEŻYNOWY:
-700 ml. śmietanki 36 %
-375 g. serka mascarpone
-250 ml. frużeliny z jeżyn
-30 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-ok. 125 ml. wody
KREM Z NUTELLĄ:
-700 ml. śmietanki 36 %
-375 g. serka mascarpone
-150 g. Nutelli
-25 g. żelatyny
-ok. 125 ml. wody
TYNK:
-400 g. masła
-560 g. mleka skondensowanego słodzonego
DRIP-CAKE:
-200 g. białej czekolady
-ok.70 ml. śmietanki 30 %
Tort z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
2.Na spód rantu, ułożyć podkład pod tort a potem górną część biszkoptu, przecięciem do góry. Biszkopt nasączyć sokiem.
3.krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem, pudrem i frużeliną, ubić do puszystego.
Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Krem wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go też nasączyć.
5.krem 2- Zrobić jak krem poprzedni i wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
6.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, tym dolnym ''do góry nogami''. Górę też można trochę nasączyć. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
7.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i tort wraz z podkładka, przenieść na paterę.
8.tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Cienko posmarować cały tort, zgarniając wszystkie okruszki.
Ponownie posmarować grubszą warstwą cały tory i wygładzić. Na dole zrobić rozetki z tego kremu.
9.drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej, często mieszając. Polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo papierowego rożka. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i rozsmarować. Trzeba śpieszyć się bo polewa szybko twardnieje.
Komentarze