Tort okazjonalny z biszkoptem i dwoma kremami. Tort z dripem i dekoracją medyczną z masy z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla mojej swatowej.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-200 g cukru
-120 g mąki tortowej
-120 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE I OWOCE:
-1 puszka Koktajlu z owocami tropikalnymi
- 1 mała puszka ananasa w syropie
KREM SEROWY Z OWOCAMI Z SYROPU:
-250 g. sera z wiaderka
-250 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-300 g. owoców z puszki
KREM SEROWY PORZECZKOWY:
-250 g. sera z wiaderka
-250 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 ml. frużeliny z czarnej porzeczki
-70 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-300 g. owoców z puszki
GALARETKA Z PAPAI:
-ok. 150 g. owoców papai
-300 ml. wody
-1 galaretka przeźroczysta
TYNK:
-300 g. masła
-300 g. mleka skondensowanego słodzonego
Tort z okazji przejścia pielęgniarki na emeryturę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
2.Spód biszkoptu włożyć do rantu. Nasączyć sokiem z wcześniej odsączonych owoców.
3.krem 1- Najpierw z odsączonych owoców z puszki, wybrać papai. Nie nadają się do kremu, bo są zbyt twarde. Odstawić będą potrzebne. Resztę pokroić jeszcze drobniej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser z pudrem i śmietanką ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać przygotowane owoce i wymieszać szpatułką. Wylać do tortownicy i wyrównać.
4.Przykryć środkowym blatem biszkoptowym i nasączyć częścią soku.
5.wkładka galaretkowa - Owoce papai, rozdrobnić blenderem, dolać wody i zagotować. Odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Ostudzić i przelać na zafoliowany głęboki talerz i schłodzić do zestalenia.
6.krem 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser z pudrem, śmietanką i frużeliną, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać 2/3 do tortownicy.
7.Szybko wyjąć, wkładkę galaretkową i ułożyć w tortownicy.
8.Posmarować resztą kremu.
9.Przykryć 3 blatem biszkoptowym, też wcześniej nasączonym po stronie przekrojenia. Schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
10.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia.
11.Przykryć paterą i odwrócić tort do ''góry nogami''. Wtedy góra będzie równiejsza.
12.tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą cienko posmarować i wygładzić cały tort. Na trochę schłodzić.
13.Drugi raz posmarować cały tort i wygładzić. Można ząbkowaną szpatułka zrobić wzorek. Trochę masy zostawić na rozetki na dół tortu.
14.drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo papierowego rożka. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztą polewy wylać na górę w esy-floresy. Tort ponownie schłodzić.
15.Zdjąć zabezpieczenia na dole tortu i zrobić wokół rozetki z pozostawionej masy z tynku.
16.dekoracje- Dekoracje zrobić wcześniej, tutaj akurat etap robienia plastrów z opatrunkiem.
17.Wykonać resztę dekoracji. Strzykawkę podpatrzyłam na filmiki na YouTube. Termometr zrobiłam w/g mojego starego. Karteczkę z receptą, sama wymyśliłam. Dekoracje przechować w lodówce.
18.Udekorować tort, przygotowanymi dekoracjami. Niektóre elementy można przykleić odrobinką wody. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze