Tort okazjonalny z biszkoptem przełożony kremem serowym. Tort z polewą czekoladową i dekoracją czekoladową.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-200 g.cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g. gorzkiej czekolady
nasączenie 1:
-120 g. konfitury z czarnych owoców
-1/3 szklanki gorącej wody
krem serowy z ciasteczkami nr.1:
-250 g. sera z wiaderka
-160 ml. śmietanki 30 %
-125 g. serka mascarpone
-35 g. cukru pudru
-5 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
-50 g. ciasteczek kulek w polewie czekoladowej
nasączenie 2:
-110 g. 100 % owoców gruszek
-1/3 szklanki gorącej wody
krem serowy jagodowy:
-250 g. sera z wiaderka
-160 ml. śmietanki 30 %
-125 g. serka mascarpone
-35 g. cukru pudru
-5 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
-80 ml. frużeliny z jagód
polewa czekoladowa:
-125 g. margaryny
-7 łyżek cukru pudru
-3 łyżki kakao
-ok.4 łyżek wody
-1 łyżka żelatyny
-ok.3 łyżek gorącej wody
-5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
dekoracja:
podpatrzyłam: https://www.youtube.com/watch?v=qIBR3WY9hew
-150 g. polewy czekoladowej białej w pastylkach
-trochę maczku złotego
Tort z okazji dnia babci i dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
3.krem nr.1 -Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Zimną śmietankę, ubić z pudrem potem serem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać ciasteczka i zaraz wyłożyć do tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć gruszkowym musem.
5.krem nr.2-Zrobić jak 1 krem z tym że dodać przed żelatyną frużelinę.Wyłożyć do tortownicy.
6.Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce.
7.Po schłodzeniu i zdjęciu obręczy z tortownicy, tort ułożyć na paterze.
8.polewa czekoladowa- Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę. Mieszać do rozpuszczenia cukru.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Oblać cały tort.
9.dekoracja-robiłam z tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=qIBR3WY9hew
Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Maczać zafoliowane jajka do połowy. Odstawiać do stwardnienia.
Komentarze