Tort z okazji 70 urodzin

  • wyświetlono: 221 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Torcik przygotowany dla teściowej mojej córki która obchodziła swoje 70 urodziny. Ze względu na brak czasu postanowiłam ułatwić sobie sprawę i krem przygotowałam ze śmietany i masy śmietankowo - truskawkowej. Torcik wyszedł bardzo smaczny.

20160506_142345
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt ;
jajka 5 - 6 szt, ( w zależności od wielkości),
mąka pszenna 1 szkl,
mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
sól szczypta,
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,

Krem;
śmietana 30 % 1000 ml,
masa śmietanowo - truskawkowa 2 op,

gotowy krem waniliowy 1 op,
mleko 300 ml,

dżem truskawkowy mały słoik,

Poncz do nasączenia biszkoptu;
woda letnia 1/4 szkl,
cukier 2 łyżki,
sok z 1//2 cytryny,

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z okazji 70 urodzin

  • Tort na 70 urodziny1. Biszkopt;
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę.
    Do ubitej masy dodajemy cały czas miksując żółtka na przemian z cukrem.
    Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sodą.
    Całość dokładnie lecz delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
    Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka około 40 - 45 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy blaty.

    Krem truskawkowy;
    Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy , po chwili ubijania wolno lecz cały czas miksując wsypujemy masę śmietanowo truskawkową, czyli przygotowujemy ją według opisu na opakowaniu.

    Krem waniliowy również przygotowujemy według opisu na opakowaniu.

    Składanie tortu;
    Spód biszkoptu kładziemy na paterze , nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i nakładamy część kremu truskawkowego, nakładamy drugi blat delikatnie dociskamy i robimy to samo co z pierwszym blatem, nakładamy trzeci ostatni blat.
    Cały tort smarujemy kremem waniliowy czyli maślanym, boki obkładamy wiórkami kokosowymi.
    Dekorujemy według uznania.
    U mnie różyczki i listki z masy cukrowej (własnego wykonania) ,koraliki cukrowe oraz rozetki z kremu truskawkowego.
    Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortJajkaCiastourodzinymąka pszennacukiermlekoproszek do pieczeniamąka ziemniaczanaśmietana 30ozdobysoda oczyszczonaponczprezentSzczypta solikremy w proszku

Komentarze

Podobne przepisy

ciasta

Dodane przez: adam

Pyszny tort na każdą okazję

Jest to wykwintny tort, który będzie...

Pyszne ciasto Kilimandżaro z jabłkami-idealne na każdą okazje

Dodane przez: katrinaM24

Pyszne ciasto Kilimandżaro z jabłkami-idealne...

Składa się ono z kakaowego, mięciutkiego...

Tort urodzinowy

Dodane przez: Alexandra87

Tort na wyjątkowe okazje

Wspaniały tort dla większej liczby...

Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe ciasto na każdą okazję

Dodane przez: katrinaM24

Mięciutki orzechowiec z miodem-pyszne i łatwe...

Dziś chcę Was zaprosić na przepyszne...

image-1lm2rsm

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

CIASTO MIMOZA z OKAZJI DNIA KOBIET(TORTA...

We Włoszech w Dzień Kobiet nie...

tort drip

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort okolicznościowy z Dripem

Z takim tortem udałam się na urodziny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE