Tort z nuta cytrynowo -truskawkowa

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.

Podstawa tego torta ,jest przepis pani Wandy Bielak na ciasto "Wysmienite" ktore juz dawno temu znalazlam tutaj na serwisie . Ciasto smakuje tak dobrze ,ze postanowilam z niego zrobic kiedys tort ,od tamtej pory kombinuje z dodatkami i juz pozostalam wierna temu przepisowi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
    6 białek
    3/4 szkl. mąki
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. maku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Biszkopt:
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    300 ml slodkiej smietany 30%
    + 300 ml slodkiej smietany 30 %
    200 g serka Mascarpone
    2 galaretki cytrynowe
    1 galaretka truskawkowa
    250 g truskawek
    kwaskowate powidla

    polewa czekoladowa do dekoracji
    ewetualnie inne dekoracje (wedlug uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Galaretki

Tort z nuta cytrynowo -truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopta makowy:
    Bialka ubic z cukrem ,dodac malymi porcjami przesiana make ,proszek do pieczenia ,mak i delikatnie wymieszac . Nalezy piec 25 minut w temperaturze 180 st. . Tortownica o srednicy 26 cm -lub jak w moim przypadku ,tortownica w ksztalcie serca o podobnej wielkosci. Przestudzic i przekroic . Jeden placek posmarowac powidlami ,przykryc drugim.
  • 2. Zoltka plus dwa jajka ubic z cukrem na puch. Nastepnie malymi porcjami dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie polaczyc. Pieczemy w 180 st. przez 25 min. . Wielkosc blaszki taka sama jak w biszkopcie makowym.Przestudzamy i przekrajamy na pol.
  • 3. Galaretki :
    1 galaretke cytrynowe rozpuszczamy w 200 ml wody . Druga cytrynowa podobnie . Galaretke truskawkowa rozpuszczamy w 400 ml wody (najlepiej w jakiejs misce) .
  • 4. Truskawki myjemy ,kroimy na cwiartki lub polowki ( w zaleznosci od wielkosci owocow) i dodajemy do przestudzonej galaretki truskawkowej.
  • 5. 300 ml smietanki ubijamy ,nastepnie dodajemy dobrze przestudzona (lekko sie scinajaca) galaretke cytrynowa i szybko mieszamy aby grudki nie powstaly.
  • 6. Nastepnie ubijamy pozostale 300 ml smietanki i delikatnie mieszamy z serkiem Mascarpone ,nastepnie dodajemy druga galaretke i rowniez szybko mieszamy.
  • 7. Kladziemy najpierw jedna polowe biszkopta z zoltek ,na to wykladamy mase z bitej smietany ,na mase zastygajaca galaretke truskawkowa z truskawkami , nastepnie biszkopt makowy ,nastepnie pozostala mase z bitej smietany ,przekladamy pozostalym biszkoptem z zoltek .
  • 8. Wierzch torta smarujemy i dekorujemy masa ze bitej smietany i Mascarpone. Dekoracja wedlug gustu.

Porady

Smietane przed ubiciem nalezy dobrze schlodzic. Galaretki nalezy do masy wlewac powoli i szybko mieszac. Jezeli chcemy z masy robic dekoracyjne kleksy itp. ,dobrze jest mase na jakies 5-8 minut wlozyc do lodowki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować