Tort z naleśników jakiego nie było

0 (0 ocen)

Naleśniki, niby zwykłe i banalne ale w tej wersji nabierają wykwintnego charakteru.

Składniki:

  • na ciasto naleśnikowe :
    300 g mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta soli
    1/2 litra mleka
    2 jajka
    4 łyżki oleju
    składniki na farsz do przełożenia nr. 1
    1 podwójna pierś z kurczaka ok. 400g + ulubiona przyprawa do drobiu
    2 średnie pory - tylko biała część
    puszka brzoskwiń w zalewie
    40 g masła do przysmażenia
    100 ml śmietany kremówki
    ew. 1/2 łyżeczki mączki ziemniaczanej rozprowadzonej w małej ilości wody do zagęszczenia farszu
    składniki na farsz nr.2
    1 pęczek świeżego szpinaku
    4o g masła
    50 ml śmietany kremówki
    1 łyżka maggi + pieprz do smaku
    pozostałe składniki :
    400 g tartego sera mozzarella do zapiekanek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort z naleśników jakiego nie było - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21dfotr 1. Z podanych składników sporządzić ciasto naleśnikowe, wstawić do lodówki na pół godziny.
  • image-0s4rg5i 2. W tym czasie pokroić mięso w kostkę i por w krążki.
  • image-0hiehv0 3. Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, jak mięso się tylko zetnie dodać pocięty por i dusić ok. 10 minut.
    Teraz dodać odsączone z zalewy i pokrojone w kostkę brzoskwinie, za chwilę zalać śmietaną, dusić do zredukowania sosiku, jeżeli jest za rzadki dodać rozprowadzoną mączkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
  • image-0kq5n7n 4. Szpinak dokładnie umyć, ogonki wyrzucić, zostawić same zdrowe i zielone listki.
  • image-2b9kb2g 5. Liście szpinaku wrzucić do osolonego wrzątku i podgotować ok. 5 minut, przelać zimną wodą, pokroić ale nie za drobno.

    Wrzucić na rozgrzane masło, przysmażyć jednocześnie dodając maggi i biały pieprz (nie solić), po chwili dodać śmietanę i dusić do zredukowania płynu ok. 10 minut.

    Teraz możemy usmażyć naleśniki i w wolnej chwili zetrzeć ser mozarella.

    Przygotować naczynie do zapiekania i zacząć układać warstwy :
    najpierw naleśnik + troszkę tartego sera - znowu naleśnik, teraz pierwsza warstwa 1/2 farszu nr. 1 i znowu naleśnik posypać serem,
  • image-1ttmhd6 6. przykryć drugim naleśnikiem i nałożyć warstwę szpinakową lekko posypać tym samym serem.
  • image-1ct8qn0 7. Znowu przykryć podwójnym ( przełożonym serem ) naleśnikiem i
    zrobić trzecią warstwę z pozostałym farszem mięsno brzoskwiniowym.

    Na wierzch położyć znowu podwójny naleśnik i wstawić do zapieczenia na ok. 15 minut, po czym wyjąć, polać sosem i zapiekać jeszcze do lekkiego zrumienienia.
  • image-09e8iq8 8. Smacznego !!!

Porady

Można zrobić sos do polania tortu : to trochę śmietanki kremówki + serek topiony + dowolne ulubione zioła i przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować