Naleśniki, niby zwykłe i banalne ale w tej wersji nabierają wykwintnego charakteru.
Składniki:
na ciasto naleśnikowe :
300 g mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta soli
1/2 litra mleka
2 jajka
4 łyżki oleju
składniki na farsz do przełożenia nr. 1
1 podwójna pierś z kurczaka ok. 400g + ulubiona przyprawa do drobiu
2 średnie pory - tylko biała część
puszka brzoskwiń w zalewie
40 g masła do przysmażenia
100 ml śmietany kremówki
ew. 1/2 łyżeczki mączki ziemniaczanej rozprowadzonej w małej ilości wody do zagęszczenia farszu
składniki na farsz nr.2
1 pęczek świeżego szpinaku
4o g masła
50 ml śmietany kremówki
1 łyżka maggi + pieprz do smaku
pozostałe składniki :
400 g tartego sera mozzarella do zapiekanek
Tort z naleśników jakiego nie było - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników sporządzić ciasto naleśnikowe, wstawić do lodówki na pół godziny.
2.W tym czasie pokroić mięso w kostkę i por w krążki.
3.Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, jak mięso się tylko zetnie dodać pocięty por i dusić ok. 10 minut.
Teraz dodać odsączone z zalewy i pokrojone w kostkę brzoskwinie, za chwilę zalać śmietaną, dusić do zredukowania sosiku, jeżeli jest za rzadki dodać rozprowadzoną mączkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
4.Szpinak dokładnie umyć, ogonki wyrzucić, zostawić same zdrowe i zielone listki.
5.Liście szpinaku wrzucić do osolonego wrzątku i podgotować ok. 5 minut, przelać zimną wodą, pokroić ale nie za drobno.
Wrzucić na rozgrzane masło, przysmażyć jednocześnie dodając maggi i biały pieprz (nie solić), po chwili dodać śmietanę i dusić do zredukowania płynu ok. 10 minut.
Teraz możemy usmażyć naleśniki i w wolnej chwili zetrzeć ser mozarella.
Przygotować naczynie do zapiekania i zacząć układać warstwy :
najpierw naleśnik + troszkę tartego sera - znowu naleśnik, teraz pierwsza warstwa 1/2 farszu nr. 1 i znowu naleśnik posypać serem,
6.przykryć drugim naleśnikiem i nałożyć warstwę szpinakową lekko posypać tym samym serem.
7.Znowu przykryć podwójnym ( przełożonym serem ) naleśnikiem i
zrobić trzecią warstwę z pozostałym farszem mięsno brzoskwiniowym.
Na wierzch położyć znowu podwójny naleśnik i wstawić do zapieczenia na ok. 15 minut, po czym wyjąć, polać sosem i zapiekać jeszcze do lekkiego zrumienienia.
8.Smacznego !!!
Porady
Można zrobić sos do polania tortu : to trochę śmietanki kremówki + serek topiony + dowolne ulubione zioła i przyprawy.
Komentarze