Tort z musem truskawkowym

4.5 (194 ocen)

Pyszny,puszysty,letni,orzeźwiający tort na zimno. Bardzo lubimy takie piankowe desery.

Składniki:


  • Biszkopt czekoladowy:
    70 g mlecznej czekolady
    3 jajka
    3 łyżki cukru pudru
    70 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem z truskawkami:
    600 serka fromage
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 łyżki żelatyny
    300 g truskawek (pokroić w plasterki)

    Mus truskawkowy:
    200 g truskawek
    3 łyżki cukru pudru
    1szt. galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Tort z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy: Czekoladę rozpuścić na parze. Żółtka
    oddzielić od białek,białka ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo
    cukier. Żółtka wymieszać z przestudzoną masą czekoladową i połączyć z pianą z białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sypać przez sitko na masę jajeczno-czekoladową. Wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do wypieków tortownicy (24-26 cm). Piec około 25 minut w temp.180 stopni.
  • 2. Krem: Żelatynę spożywczą rozpuścić w 130 ml gorącej
    wody. Serek i cukier puder delikatnie zmiksować. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno,dodać do serka. Wlać ciepłą żelatynę i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać plasterki truskawek.
  • 3. Na zimny biszkopt czekoladowy przełożyć krem. Włożyć do lodówki
    na 2 godziny.
  • Tort z musem truskawkowym 4. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować z cukrem. Galaretkę rozpuścić w
    1 szklance gorącej wody. Ostudzić i dodać do truskawek. Tężejący mus
    wylać na wierz kremu. Wstawić do lodówki na 1,5 godz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować