Tort z musem brzoskwiniowym i motylami.

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczny i pięknie wyglądający tort. Umili każdą rodzinną imprezę. Nie jest ciężki i za słodki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    5 dużych jajek
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru

    Biszkopt ciemny:

    5 dużych jajek
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szk kakao
    1/2 szkl cukru

    Masa:

    ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %
    500 g serka mascarpone
    4 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru
    małe opakowanie cukru waniliowego

    Mus brzoskwiniowy:

    2 puszki brzoskwiń
    3 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z musem brzoskwiniowym i motylami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny.
    Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
    Biszkopt ciemny.
    Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo minut.
    Mus brzoskwiniowy:
    Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i miksujemy blenderem. Dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do delikatnego ścięcia. Syrop posłuży nam do nasączenia naszego tortu.

    Masa śmietankowo serowa:
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Połowę dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie zmniejszamy moc miksera do minimum i dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.

    Tort.:
    Biszkopty kroimy na 3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go syropem brzoskwiniowym i wykładamy 1/3 naszego musu brzoskwiniowego. Pokrywamy go masą śmietankową. Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową, kolejny biszkopt nasączamy kładziemy mus i śmietanę. I postępujemy tak do wyczerpania składników. Kiedy nasz tort jest złożony wstawiamy go do lodówki na ok godzinę.
    Następnie ubijamy pozostała cześć śmietany w sposób opisany powyżej. Do wykonania dekoracji użyłam tylki Wilton M1. Czyli napełniłam woreczek masą i wyciskałam róże na całej powierzchni tortu.

  • 2. Motyle czekoladowe:
    Na papierze do pieczenia rysujemy motyle. Czekoladę rozpuszczamy, przekładamy do woreczka cukierniczego robimy minimalną dziurkę i wyciskamy kontury naszego motyla płynną czekoladą. Należy pamiętać, aby odwrócić papier i nanosić czekoladę nie po tej stronie co było rysowane.
    Gotowego motyla umieszczamy w rynience w kształcie litery V i czekamy, aż wystygną i czekolada stwardnieje.

Porady

Ta wersja tortu była przeznaczona głównie dla dzieci, dlatego też w wersji dla dorosłych można do syropu z brzoskwiń dodać ulubionego alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować