Tort z masą kajmakową i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki,żeby miały temperaturę pokojową.Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia.Ja to robię w taki sposób,że papier daję między obręcz a dno-po prostu szybciej.Włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 170-180 stopni C.Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając szczyptę soli.Dodawać stopniowo cukier dalej ubijając do wyczerpania.Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia.Dodać do piany i delikatnie połączyć.Obie mąki przesiać i dodać na 2 razy do masy jajecznej delikatnie mieszając.Piec ok.30-35 minut do tzw.suchego patyczka.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Biszkopt przekroić na 2 części , jedną z nich ułożyć na paterze i zapiąć obręcz.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.Serek mascarpone krótko zmiksować z masą kajmakową.Ubić śmietanę i dodać do serka lekko wymieszać.Dać trochę do szklanki z rozpuszczoną żelatyną ,wymieszać i dodać do masy śmietanowo kajmakowej.Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach.Nasączyć biszkopt wodą cytrynową.Masę wyłożyć,wsypać borówki wciskając je do środka masy.Całość nakryć drugą częścią biszkoptu.Troszkę górę też nasączyć.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Zrobić masę do wykończenia toru.Miękkie masło,cukier puder ,mleko i aromat wanilii zmiksować na gładką masę.Śmietanę ubić z 1 śmietan fixem i połączyć z masą maślaną.Ze schłodzonego tortu odpiąć obręcz,okrawając nożem.Boki i wierzch obłożyć masą i ładnie wyrównać.Udekorować wg własnego uznania.Ja roztopiłam 1//2 tabliczki czekolady i przy pomocy rożka wylałam koła wcześniej zaznaczone.Wykałaczką przesuwałam po kołach kreski dośrodkowo i odwrotnie.Dodatkowo zrobiłam motyle z czekolady.Tort mocno schłodzić.
Komentarze