Tort z masą chałwową ,czekoladową i bezami

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczny i słodki:)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    -4 jajka
    -ok. 1/3 szklanki mąki pszennej
    -1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 1/2 szklanki)
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżki wody
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa z chałwy:
    -2 żółtka
    - budyń waniliowy
    -1/2 szklanki cukru
    -2 szklanki mleka
    -2 płaskie łyżki mąki przennej
    -300g chałwy waniliowej
    -250g margaryny
    -kieliszek spirytusu
    -ew.cukier puder do smaku

    Masa czekoladowa:
    -3 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 łyzka kakao
    -1 tabliczka gorzkiej czekolady
    -200g margaryny

    Dodatkowo;100g bezow


Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Tort z masą chałwową ,czekoladową i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt.:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną wyłożyc papierem do pieczenia i posmarować margaryną .Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  • 2. Masa chałwowa:
    1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką przenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Nastepnie utrzec margaryne i dodawac partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać pokruszoną chałwe, spirytus i cukier do smaku.
  • 3. Masa czekoladowa:
    Jajka ubic na parze z cukrem.Kiedy z jajek powstanie gęsta jasna piana zdiąć z je z pary i ubijać aż ostygną.Dodać kakao i 1/2 tabliczki roztopionej czekolady.Miękką margaryne utrzec z zimnym kremem i dodac druga połowe rozkruszonej czekolady, zmiksowac.
  • 4. Na pierwszą połowe biszkoptu dajemy mase chałwową układamy bezy.Na bezy dajemy mase czekoladową i na to druga połowe biszkoptu.Wierzch i boki tortu dekorujemy wedlg uznania:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Chałwowy puszek

4.49 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Biszkopt z masą chałwową

To może cię zainteresować