Tort z masą chałwową ,czekoladową i bezami

  • wyświetlono: 1680 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny i słodki:)

  • 60min

Składniki

Biszkopt kakaowy:
-4 jajka
-ok. 1/3 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 1/2 szklanki)
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżki wody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa z chałwy:
-2 żółtka
- budyń waniliowy
-1/2 szklanki cukru
-2 szklanki mleka
-2 płaskie łyżki mąki przennej
-300g chałwy waniliowej
-250g margaryny
-kieliszek spirytusu
-ew.cukier puder do smaku

Masa czekoladowa:
-3 jajka
-1/2 szklanki cukru
-1 łyzka kakao
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-200g margaryny

Dodatkowo;100g bezow


Sposób przygotowania przepisu:

Tort z masą chałwową ,czekoladową i bezami

  • 1. Przygotować biszkopt.:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną wyłożyc papierem do pieczenia i posmarować margaryną .Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  • 2. Masa chałwowa:
    1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką przenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Nastepnie utrzec margaryne i dodawac partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać pokruszoną chałwe, spirytus i cukier do smaku.
  • 3. Masa czekoladowa:
    Jajka ubic na parze z cukrem.Kiedy z jajek powstanie gęsta jasna piana zdiąć z je z pary i ubijać aż ostygną.Dodać kakao i 1/2 tabliczki roztopionej czekolady.Miękką margaryne utrzec z zimnym kremem i dodac druga połowe rozkruszonej czekolady, zmiksowac.
  • 4. Na pierwszą połowe biszkoptu dajemy mase chałwową układamy bezy.Na bezy dajemy mase czekoladową i na to druga połowe biszkoptu.Wierzch i boki tortu dekorujemy wedlg uznania:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciechałwaczekoladabezykonkurs_romantyczny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Eton mess

Dodane przez: Mniam1

Lodowy eton mess z truskawkami

Prosty i bardzo smaczny deser z...

Lodowy tort bezowy

Dodane przez: Mniam1

Lodowy tort bezowy z truskawkami

Słodkie blaty bezowe przełożone...

Mini serniczki Mojito

Dodane przez: kasik1p3

Mini serniczki Mojito

Pyszny deser o smaku miętowo limonkowym...

Deser bezowo-jagodowy

Dodane przez: Elisa

Deser bezowo-jagodowy

Pyszny deser z bezami, jagodami...

Wiśniowe serniczki

Dodane przez: danusia19671

Wiśniowe serniczki

Przygotowałam na deser wiśniowe...

Lody zebry

Dodane przez: Mniam1

Lody zebry

Dwukolorowe lody o smaku śmietankowym...