Tort z masą chałwową ,czekoladową i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt.:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną wyłożyc papierem do pieczenia i posmarować margaryną .Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
2.Masa chałwowa:
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką przenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Nastepnie utrzec margaryne i dodawac partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać pokruszoną chałwe, spirytus i cukier do smaku.
3.Masa czekoladowa:
Jajka ubic na parze z cukrem.Kiedy z jajek powstanie gęsta jasna piana zdiąć z je z pary i ubijać aż ostygną.Dodać kakao i 1/2 tabliczki roztopionej czekolady.Miękką margaryne utrzec z zimnym kremem i dodac druga połowe rozkruszonej czekolady, zmiksowac.
4.Na pierwszą połowe biszkoptu dajemy mase chałwową układamy bezy.Na bezy dajemy mase czekoladową i na to druga połowe biszkoptu.Wierzch i boki tortu dekorujemy wedlg uznania:)
Komentarze