Tort z masą budyniową

5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uświetnił dzień moich 25. urodzin.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 2-3 łyżeczki kakao
    Beza orzechowa: 25 dag posiekanych orzechów
    ● 5 białek
    ● 25 dag cukru
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 1,5 łyżki mąki pszennej
    ● łyżka proszku do pieczenia
    ● łyżka miodu
    Krem: 2 szkl. mleka
    ● 1 szkl. cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 5 żółtek
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 3 łyżki kakao
    ● 30 dag masła
    Oraz: rodzynki
    ● pokrojona w kostkę gorzka czekolada
    ● poncz z kawy rozpuszczalnej i spirytusu
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    z cukrem, dodając po żółtku.
    Mieszamy z mąką, proszkiem
    i kakao. Pieczemy
    w tortownicy (śr. 30 cm) ok.
    30 minut w 170 °C. Studzimy.
    Przekrawamy na 2 placki.
    Skrapiamy ponczem.
  • 2. Beza: białka ubijamy, dodając
    cukier, a następnie
    orzechy wymieszane z mąkami,
    proszkiem i miód. Pieczemy
    20 minut w 170 °C.
  • 3. Krem: 1/2 mleka zagotowujemy
    z cukrami, dodajemy
    resztę mleka wymieszaną
    z żółtkami i mąkami. Chwilę gotujemy. Studzimy.
    Ucieramy z masłem i kakao.
  • 4. Spód biszkopta smarujemy
    1/3 kremu i posypujemy
    rodzynkami. Przykrywamy
    bezą. Smarujemy 1/3 kremu
    i kładziemy kostki czekolady.
    Przykrywamy 2. plackiem.
    Dekorujemy resztą kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.72 (226 ocen)

Biszkopt z masą budyniową

To może cię zainteresować