Efektowne danie, które może być serwowane na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Sekret tkwi w kontraście pomiędzy soczystym wnętrzem i kruchym ciastem.
Składniki:
Ciasto :
60g masła
60g smalcu
200g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
1 jajko do posmarowania ciasta
Tort z kruchego ciasta z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, masła, smalcu, soli i wody wyrabiamy palcami ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki się gotują a ciasto chłodzi w lodówce możemy zająć się przygotowaniem farszu. Pokrojoną w kostkę cebulę trzeba zeszklić na oleju, dodać mięso i na małym ogniu podsmażyć, doprawić sosami, koncentratem, solą i pieprzem. Zdjąć z gazu. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, przeciskamy je przez praskę na puree i dodajemy do mięsa. Całość dobrze mieszamy.
2.Ciasto wyjmujemy z lodówki, oddzielamy z niego 2/3, rozwałkowujemy w kształt koła na grubość 0,5cm. Tak przygotowanym ciastem wykładamy po brzegi nasmarowaną tłuszczem okrągłą formę ( średnica 20cm, głębokość 3,5cm). Odcinamy nożem z brzegów nadmiar ciasta. Wypełniamy formę farszem mięsnym. Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy w kształt koła i przykrywamy formę. Nadmiar odcinamy nożem, widelcem dociskamy brzegi. Z pozostałego ciasta robimy dekorację wedle uznania. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i robimy kilka małych nacięć. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 35 minut.
Najlepiej smakuje na gorąco zaraz po wyjęciu z piekarnika polany ciemnym sosem pieczeniowym.
Komentarze