Tort z kruchego ciasta z mięsnym farszem

4.5 (165 ocen)

Efektowne danie, które może być serwowane na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Sekret tkwi w kontraście pomiędzy soczystym wnętrzem i kruchym ciastem.

Składniki:

  • Ciasto :
    60g masła
    60g smalcu
    200g mąki
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    1 jajko do posmarowania ciasta

    Farsz :
    400g chudego mielonego mięsa wołowego
    2 cebule
    2 średnie ziemniaki
    2 łyżki sosu Worcester
    1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Torty Kruche ciasto Dania główne

Tort z kruchego ciasta z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort mięsny 1. Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, masła, smalcu, soli i wody wyrabiamy palcami ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki się gotują a ciasto chłodzi w lodówce możemy zająć się przygotowaniem farszu. Pokrojoną w kostkę cebulę trzeba zeszklić na oleju, dodać mięso i na małym ogniu podsmażyć, doprawić sosami, koncentratem, solą i pieprzem. Zdjąć z gazu. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, przeciskamy je przez praskę na puree i dodajemy do mięsa. Całość dobrze mieszamy.
  • Kruchy tort z mięsnym farszem 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki, oddzielamy z niego 2/3, rozwałkowujemy w kształt koła na grubość 0,5cm. Tak przygotowanym ciastem wykładamy po brzegi nasmarowaną tłuszczem okrągłą formę ( średnica 20cm, głębokość 3,5cm). Odcinamy nożem z brzegów nadmiar ciasta. Wypełniamy formę farszem mięsnym. Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy w kształt koła i przykrywamy formę. Nadmiar odcinamy nożem, widelcem dociskamy brzegi. Z pozostałego ciasta robimy dekorację wedle uznania. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i robimy kilka małych nacięć. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 35 minut.
    Najlepiej smakuje na gorąco zaraz po wyjęciu z piekarnika polany ciemnym sosem pieczeniowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować