Tort z kremem straciatella i borówkami

4.5 (163 ocen)

Tort na kakaowym biszkopcie nasączonym nalewką dziadka, z kremem straciatella przepełnionym borówkami amerykańskimi, udekorowany obficie owocami, czekoladą i bitą śmietaną. Pyszny!

Składniki:

  • Biszkopt:

    7 jajek (w temperaturze pokojowej)
    250g mąki
    30g kakao
    220g cukru

    Krem jogurtowy:

    800g jogurtu greckiego
    500ml śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
    100g gorzkiej czekolady
    300g borówek amerykańskich
    4 łyżeczki żelatyny

    Do nasączenia:

    1/3 szklanki ulubionej nalewki
    2/3 szklanki wody

    Dodatkowo:

    400ml śmietany
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    borówki i maliny
    100g gorzkiej czekolady
    figurki czekoladowe



Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z kremem straciatella i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, a następnie żółtka. Ubić na jasną, puszystą masą. Mąkę i kakao przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną tortownicy o średnicy 26cm. Piec w temperaturze 1600 przez 40minut lub dłużej, do suchego patyczka. Ostudzić, przekroić na trzy krążki. Najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej i przekroić dopiero przed przełożeniem.
  • 2. Co najmniej na 12 godzin przed planowanym przygotowaniem kremu, jogurt wylać na sitko wyłożone cienką gazą. Sitko umieścić nad miską i całość wstawić do lodówki. Po tym czasie jogurt powinien się odsączyć i znacznie zgęstnieć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt, cukier puder i wymieszać. Dodać żelatynę i krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę i wymieszać. Krem włożyć do lodówki na 10-15 minut.
  • 3. Składniki ponczu wymieszać. Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze i naponczować. Wyłożyć pół kremy straciatella i powciskać pół borówek. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i nasączyć. Wyłożyć pozostały krem i powciskać resztę borówek. Przykryć trzecim krążkiem, który także nasączyć. Tort włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i zmiksować. Dodać żelatynę i krótko zmiksować. Śmietaną obsmarować boki i górę tortu. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach. Wiórki czekoladowe zmrozić w zamrażalniki. Obsypać boki tortu wiórkami czekoladowymi. Pozostałą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować tort. Na środek tortu wyłożyć borówki i maliny. Dodatkowo udekorować tort figurkami z czekolady. Można je łatwo zrobić, przelewając roztopioną czekoladę do pisaka silikonowego lub woreczka z odciętym końcem i rysując dowolne kształty na pergaminie. Schłodzić w lodówce i delikatnie ściągać figurki z papieru. Tort schłodzić w lodówce przynajmniej przez kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Czekolada Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować