Tort z kremem Rocher i bitą śmietaną

4.5 (140 ocen)

Upieczony dla mamy z okazji Dnia Matki. To wypiek, w którym czekoladowo- orzechowy krem łączy się z bitą śmietaną i kwaskowym dżemem w kakaowym biszkopcie. Obdarowana była zadowolona, podobnie jak reszta rodziny ;) Pomysł na krem Rocher zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki, z przepisu Tort Rocher.

Składniki:

  • na tortownicę o śr. 24cm:

    Biszkopt:

    6 jajek
    niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 - 4 łyżki kakao

    Krem Rocher:

    400g serka Mascarpone
    400g Nutelli
    100g dobrej jakości gorzkiej czekolady
    0,5 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

    Masa śmietanowa:

    700ml śmietany 30% Łaciata do ciast i deserów
    1 galaretka owocowa, np. wiśniowa
    4 łyżki cukru pudru
    niewykorzystana część serka Mascarpone z kremu Rocher

    Dodatkowo:

    280g kwaskowego dżemu, np. porzeczkowego lub wiśniowego
    np. czekoladowe literki, kilka łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich, wiórki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort z kremem rocher i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając powoli małymi porcjami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy całość do połączenia. Obie mąki i kakao mieszamy i przesiewamy. Dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno tortownicy o śr. 24 cm i wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 40 min. Upieczone ciasto od razu po wyłączeniu piekarnika wyjmujemy i w formie upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. pół metra. Formę z ciastem odkładamy do ostygnięcia, ciasto wyjmujemy i kroimy na blaty dopiero gdy całkowicie ostygnie.
  • 2. Krem Rocher: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Miksujemy serek Mascaropne z Nutellą, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Część masy odkładamy do dekoracji, do reszty dodajemy posiekane orzechy i mieszamy łyżką. Odkładamy do lodówki na czas robienia masy śmietanowej.
  • 3. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody i studzimy (uwaga, szybko tężeje). Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec dodając cukier puder i chłodną, ale jeszcze płynną galaretkę oraz serek Mascarpone. Krótko miksujemy całość do połączenia i odstawiamy do lodówki na około 15 minut, by masa zaczęła lekko tężeć.
  • 4. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Na pierwszy blat wykładamy krem Rocher, wyrównujemy i przykrywamy 2 blatem. Na niego wykładamy dżem, rozsmarowujemy i wykładamy 2/3 masy śmietanowej, przykrywamy 3 blatem. Pozostałą częścią masy śmietanowej smarujemy wierzch i boki tortu oraz robimy dowolne dekoracje z odłożonej części kremu Rocher i masy śmietanowej (np. przy pomocy szprycy), można również użyć posiekanych orzechów czy wiórków czekoladowych. Tort odkładamy do lodówki na co najmniej 12 godz.

Porady

Nakładając masy na blaty biszkoptowe, warto zostawiać ok. 1,5cm miesjca od brzegów, tak aby przy nakładaniu i dociskaniu kolejnych blatów masy nie wypływały po bokach. Śmietana przed ubijaniem musi być dobrze schłodzona w lodówce, najlepiej przez co najmniej 12 godz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować