Tort z kremem kawowym - jesienne róże

5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z kremem kawowym i dekoracją z bezy włoskiej w kształcie jesiennych róż. Dzięki dodatkowi naturalnej kawy oraz ponczowi na bazie białego rumu i syropu ananasowego kawałek takiego tortu rozchmurzy najbardziej posępny jesienny dzień.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj ( u mnie od szczęśliwych kur)
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej typ 405
    łyżka skrobi kukurydzianej
    3/4 łyżeczki cream of tartar
    łyżka ekstraktu waniliowego
    Krem kawowy:
    600 g masła
    4 łyżki kawy naturalnej łatwo rozpuszczalnej
    500 ml słodzonego mleka zagęszczonego
    3 łyżki mleka do rozpuszczenia kawy
    puszka ananasów w lekkim syropie
    Do ponczu:50 ml białego rumu+200ml syropu od ananasów
    Krem bezowy:
    1 szklanka białka
    2 szklanki cukru
    125 ml wody
    łyżeczka cream of tartar
    szczypta soli
    barwniki spożywcze i woreczek cukierniczy z założoną tylka do robienia róż
    Tort piekłam i składałam w rancie o średnicy 24 cm
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort z kremem kawowym - jesienne róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • toet 1. W dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijam na sztywno białka z cream of tartar, szczyptą soli i cukrem. Następnie ciągłe miksując dodaję po jednym żółtku i ekstrakt waniliowy. Miksuję do uzyskania puszystej masy tzw. kogel-mogel.
  • tort 2. Do masy jajecznej przesiewam mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i dokładnie mieszam silikonowa łopatką. Masę umieszczam w rancie i piekę w piekarniku nagrzanym do 175°C około 45 minut. Sprawdzam patyczkiem jeśli jest suchy to znak że biszkopt jest upieczony.
  • tort 3. Upieczony biszkopt studzę na kratce kuchennej. Następnego dnia kroję na 5 blatów.
  • tort 4. Poncz: syrop od ananasów mieszam z rumem. Krążki ananasa kroję na kawałki.
  • tort 5. Masło miksuję do białości. Następnie stopniowo dodaję zagęszczone mleko. Do masy maślanej dodaję stopniowo ciągle miksując kawę rozpuszczoną w mleku. Miksuję do połączenia składników i uzyskania gładkiej puszystej masy.
  • tort 6. Składanie tortu;
    na podkładzie umieszczam pierwszy blat biszkoptu, ponczuję, smaruję kremem i układam kawałki ananasów. Analogicznie postępuje z resztą biszkoptów kremu i ananasów. Ostatnią warstwą powinien być biszkopt.
  • tort 7. Biszkopt smaruję resztą kremu, owijam folią do rantów i zakładam rant. Wierzch przykrywam folią spożywczą i wstawiam na noc do lodówki.
  • tort 8. Krem bezowy: do rondla wsypujemy cukier, zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
    Następnie wpuszczamy kroplę syropu do zimnej wody. Jeśli palcem uda się uformować z niego kulkę to znaczy, że syrop jest gotowy.
  • tort 9. Dodatkowo sprawdzamy syrop termometrem cukierniczym. Syrop powinien osiągnąć temperaturę 120°C.
  • tort 10. W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczamy w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynamy ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu .
  • tort 11. Gotowa beza jest gładka, lśniąca i trzyma formę.
  • tort 12. Tort wyjmuję z lodówki, zdejmuję rant i folię. Boki i wierzch tortu smaruję bezowym kremem.
  • t0rt 13. Białym kremem za pomocą okrągłej tylki 1,75 wykonuję esy-floresy dookoła tortu.
    Kremem bezowym zabarwionym na różowo tylką do płatków róż formuję róże o różnej wielkości i układam bezpośrednio na torcie.
    Bezowym kremem zabarwionym na zielono tylką do listków nr 70 między różami wyciskam listki.
    Dla końcowego efektu róże można delikatnie posypać czerwonym jadalnym pyłkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować