Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą i chrupiącą polewą

  • wyświetlono: 270 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Krem jest bardzo lekki oraz delikatny w smaku. Świetnie łączy w sobie słodycz białej czekolady z lekko kwaśnym jogurtem naturalnym, dzięki czemu doskonale komponuje się nasączonym biszkoptem kakaowym, cienką warstwą dżemu malinowego oraz słodką polewą.

DSC_3803k
  • 12 porcje
  • 300min

Składniki

(Tortownica o średnicy 18 cm)
Biszkopt:
3 jajka
100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g; 1 szklanka = 250 ml)
2 łyżki kakao (płaskie)
Krem:
400 ml jogurtu naturalnego (*)
200g białej czekolady
1 opakowanie bitej śmietany w proszku tzw. "Śnieżki"
Nasączenie:
80 ml wody
sok z 1/2 cytryny
Polewa:
100g białej czekolady do roztapiania lub zwykłej + 2 łyżki masła/mleka
Ponadto:
6-7 łyżek dżemu malinowego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą i chrupiącą polewą

  • 1. Upiec biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
    Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
    Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
    Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
    Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.
    Przygotować krem.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
    (Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
    Jogurt przełożyć do miski i stopniowo połączyć z płynną czekoladą.
    Na końcu wsypać bitą śmietanę w proszku.
    Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej oraz sztywnej konsystencji.
    Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu, choć schłodzony nabierze dodatkowej stabilności.
    Tort.
    Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go, posmarować dżemem oraz 1/2 kremu.
    Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć, ponownie posmarować dżemem oraz pozostałym kremem.
    Na kremie ułożyć ostatnią część biszkoptu i ją także nasączyć.
    Wierzch polać lekko przestudzoną polewą z białej czekolady.
    (W skrócie: biszkopt - nasączenie - dżem - krem - biszkopt - nasączenie - dżem - krem- biszkopt - nasączenie - polewa z białej czekolady.)
    Gotowy tort dodatkowo udekorować według uznania.
    (Ja użyłam posypki cukrowej w kształcie serduszek, posypki oraz posiekanej czekolady, kawałków białej czekolady, ozdób z opłatka oraz nadzienia cukierniczego.)

Porady

(*) Jogurt powinien być dość gęsty (może być lejący się) i o aksamitnej, jednolitej konsystencji - nie taki, że można go kroić.
Zamiast jogurtu można użyć lekko kwaśnej śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiała czekoladakrem jogurtowyłatwy tort
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z krem z białej czekolady i mascarpone

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady...

Ciasto marchewkowe to jeden z moich...

Jogurtowa pianka z białą czekoladą i porzeczką w galaretce

Dodane przez: Martyna1991

Jogurtowa pianka z białą czekoladą i porzeczką...

Idealny bilans smakowy : jogurt...

Zebra z polewą z białej czekolady

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Zebra z polewą z białej czekolady

Pomysłowe ciasto, które zachwyci...

lekki

Dodane przez: aliss06

Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym...

Słodycz bananów zrównoważona nutą...

Ciasto kukurydziane z jagodami i biala czekolada

Dodane przez: kamila19851

Ciasto kukurydziane z mrożonymi jagodami...

Owoców do tego ciasta nawet nie...

ciasto kawowe z polewą z białej czekolady

Dodane przez: ania_ch

ciasto kawowe z polewą z białej czekolady

Ciasto jest puszyste i smaczne,...