Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą i chrupiącą polewą

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Krem jest bardzo lekki oraz delikatny w smaku. Świetnie łączy w sobie słodycz białej czekolady z lekko kwaśnym jogurtem naturalnym, dzięki czemu doskonale komponuje się nasączonym biszkoptem kakaowym, cienką warstwą dżemu malinowego oraz słodką polewą.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 18 cm)
    Biszkopt:
    3 jajka
    100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki)
    1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g; 1 szklanka = 250 ml)
    2 łyżki kakao (płaskie)
    Krem:
    400 ml jogurtu naturalnego (*)
    200g białej czekolady
    1 opakowanie bitej śmietany w proszku tzw. "Śnieżki"
    Nasączenie:
    80 ml wody
    sok z 1/2 cytryny
    Polewa:
    100g białej czekolady do roztapiania lub zwykłej + 2 łyżki masła/mleka
    Ponadto:
    6-7 łyżek dżemu malinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą i chrupiącą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
    Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
    Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
    Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
    Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.
    Przygotować krem.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
    (Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
    Jogurt przełożyć do miski i stopniowo połączyć z płynną czekoladą.
    Na końcu wsypać bitą śmietanę w proszku.
    Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej oraz sztywnej konsystencji.
    Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu, choć schłodzony nabierze dodatkowej stabilności.
    Tort.
    Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go, posmarować dżemem oraz 1/2 kremu.
    Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć, ponownie posmarować dżemem oraz pozostałym kremem.
    Na kremie ułożyć ostatnią część biszkoptu i ją także nasączyć.
    Wierzch polać lekko przestudzoną polewą z białej czekolady.
    (W skrócie: biszkopt - nasączenie - dżem - krem - biszkopt - nasączenie - dżem - krem- biszkopt - nasączenie - polewa z białej czekolady.)
    Gotowy tort dodatkowo udekorować według uznania.
    (Ja użyłam posypki cukrowej w kształcie serduszek, posypki oraz posiekanej czekolady, kawałków białej czekolady, ozdób z opłatka oraz nadzienia cukierniczego.)

Porady

(*) Jogurt powinien być dość gęsty (może być lejący się) i o aksamitnej, jednolitej konsystencji - nie taki, że można go kroić. Zamiast jogurtu można użyć lekko kwaśnej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować