Tort z kremem daktylowym nasączony kawą i ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort idealny na wystawne przyjęcia jak i skromne spotkania. Idealny również na komunie dla dorosłych, a na pewno wspaniały na Wielkanoc. Tort może być bez cukru, zarówno biszkopt jak i krem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    140g mąki tortowej
    50g maki ziemniaczanej
    7 jaj
    150g cukru (można zastąpić ksylitolem, dla wersji bezcukrowej)

    Krem:
    500g serka mascarpone
    250g świeżych daktyli. Mogą być suszone, ale najpierw trzeba je wcześniej namoczyć.

    Poncz:
    200ml mocnej kawy z ekspresu lub espresso
    3 kieliszki ajerkoniaku dobrej jakości

    Dekoracja (niekoniecznie):
    Tabliczka gorzkiej czekolady
    folia bąbelkowa- pasek wysokości tortu już przełożonego kremem i długości takiej, aby owinąć tort dookoła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z kremem daktylowym nasączony kawą i ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort ozdobiony falbaną z gorzkiej czekolady 1. Rozgrzej piekarnik do 170C- termoobieg
    Biszkopt:
    1. Wymieszaj ze sobą mąki.
    2. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywno- nie za długo!
    Po ok. 3 min dodaj cukier, stopniowo po 1 łyżce, ciągle miksu, na niskich obrotrach.
    Dodaj po 1 żółtku i dalej miksuj powoli, na niskich obrotach ok. 1 min.

    3. Wsyp przesiane mąki do masy, i bardzo delikatnie mieszaj lub miksuj na najniższych obrotach i króciutko.
    Przelej do okrągłej blachy i piecz nie dłużej niż 35 min w 170C
    Po upieczeniu odwróć blaszkę i zrzuć ją z ok. 30cm, aby pozbyć się powietrza.
    Biszkopt wystudz i przekrój na dwie części poziomo (3blaty).

    Poncz:
    Zaparz kawę z ekspresu, lub espresso ok szklanka, zostaw do ostudzenia.
    Do zimnej kawy wlej ok. 3 kieliszki ajerkoniaku, może być więcej wg. uznania.

    Krem:
    Jeśli masz świeże daktyle, to obierz je, wyjmij pestkę i przełóż do naczynia w którym będziesz je blendować. Jeśli masz suszone to koniecznie na ok. 10 min zalej je wrzątkiem, aż zmiękną i również przygotuj do zblendowania.
    Daktyle zblenduj na gładką masę.
    W dużej misce lub misy od miksera, wrzuć 500g serka mascarpone, dodaj zblendowane daktyle i zmiksuj na puszysty krem. Możesz również do kremu dodać troche soku z cytryny lub pół kieliszka ajerkoniaku.

    Wykończenie tortu:
    Pierwszy blat nasącz ponczem, nałóż krem, przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz łyżką lub pędzelkiem ponczem i nałóż krem, przykryj trzecim blatem, nasącz ponczem i nałóż równiutko krem ( wierzch tortu, musi być starannie) Jeżeli nie ozdabiasz boku czekoladową falbaną to wysmaruj jeszcze starannie kremem bok tortu.

    Czekoladowa falbana z folią bąbelkową
    Będzie konieczność zrobienia na chwile miejsca na tort w zamrażarce.
    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali, uważając, aby nie przypalić. Przygotowaną na wymiar tortu folie bąbelkową posmaruj dokładnie czekoladą i przyłóż do tortu. Uwaga: folia może się ślizgać, więc należy to zrobić możliwie szybko i od razu włożyć do zamrażarki na ok 10 min. Po tym czasie tort przełóż do lodówki, przed podaniem ozdób wg. uznania
    Smacznego!

Porady

Biszkopt można zrobić bez cukru, wystarczy zamienić cukier np. ksylitolem Do kremu nie dodajemy w ogóle cukru, daktyle wystarczą, aby dodać słodyczy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować