Tort z korzennym solonym karmelem i popcornem

  • wyświetlono: 612 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo dużo osób pytało o przepis na ten tort, a myślałem, że jest taki prosty :D, dlatego go Wam udostępniam. Przepis jest na tort fi 12cm i wysokości 9cm. To co będzie potrzebne, a raczej konieczne to rant regulowany.

programistapogodzinach
  • 4 porcje
  • 300min
  • Trudny

Składniki

Biszkopt:
½ szklanki mąki
0,4 szklanki cukru
3 jajka
sok z 1 cytryny do nasączenia
Krem śmietankowy:
100ml śmietanki 30%
mascarpone 250g
3 łyżk cukru pudru
Żelka z maliny:
300g malin
2 łyżeczki agaru
Tynk milkyway:
100g masła( minimum 82% zawartości tłuszczu!)
42g cukru
35 ml mleka zwykłego
56g mleka w proszku
kilka kropel barwnika w proszku
Karmel korzenny:
75g cukru
35g zimnego masła
50ml śmietanki kremówki 30%
łyżeczka imbiru
łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z korzennym solonym karmelem i popcornem

  • 1. 1. Przygotować biszkopt, białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, a gdy będziemy już połączona masa dodać żółtka. Miksować do połączenia. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z resztą masy. Piec w rancie ustawionym na 12 cm przez 35 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić suchym patyczkiem. Odstawić do ostudzenia.

    2. Podzielić nożem strunowym biszkopt na blaty.

    3. Pierwszy blat nasączyć sokiem z cytryny.

    4. Maliny zagotować, dodać agar i gotować jeszcze przez minutę aż do rozpuszczenia. Zblendować i przelać przez sito. Wylać na nasączony blat. Przykryć kolejnym z wierzchu.

    5. Wszystkie składniki kremu zmiksować na krem. Wyłożyć na blat, przykryć kolejnym blatem.

    6. Mleko z cukrem zagotować do momentu uzyskania jednolitego syropu. Ostudzić. Masło ubić na puch i stopniowo wlewać syrop. Na koniec dodawać po łyżce mleka w proszku i barwnik. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

    7. Złożony tort wyjąć z rantu. Szpatułką obtoczyć tort. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

    8. Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia.

    9. Polewamy z wierzchu karmelem tworząc drobne strużki po bokach tortu. Dekorujemy popcornem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortkremkarmelMalinymascarponeśmietanowykorzennyprogramistagotujsebąpieczsolony

Komentarze

Podobne przepisy

Kostka "Solony Karmel"

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto Kostka "Solony Karmel"

Orzechowy biszkopt mocno nasączony...

Czekoladowe ciasto z solonym karmelem

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Czekoladowe ciasto z solonym karmelem

Mocno czekoladowe, miękkie, bardzo...

Sernik z solonym karmelem

Dodane przez: anamarisworld

Sernik solony karmel

Sernik solony karmel

Ciasto z toffi

Dodane przez: justka2712

Ciasto z toffi i solonymi orzeszkami ziemnymi

Puszysty biszkopt, z kremem ze...

tort marchewkowy

Dodane przez: klaudia1984

Tort marchewkowy z domowym karmelem

Tort marchewkowy, pachnący cynamonem,...

Princessa

Dodane przez: czekoladka

Ciasto Princessa z karmelem i kremem budyniowym

Pyszne, delikatne ciasto z wiórkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE