Tort z kani

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tort grzybowy z grzybów kani potocznie zwanych też sowami. To moje ulubione grzyby które sama zbieram i nie mogę się doczekać zawsze kiedy się pojawią. Są lepsze od kotletów z mięsa. Z farszem z kaszy i serem rozpływają się. Taki jesienny obiad leśny.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 9 grzybów kanie różnej wielkości
    2 jajka duże
    bułka tarta
    sól, pieprz
    olej rzepakowy

    farsz:
    1/2 szklanki kaszy gryczanej
    1 cebula czerwona
    natka pietruszki
    1 papryka czerwona mała
    10 dkg sera żółtego
    sól, pieprz
    papryka słodka
    pieprz czerwony kulki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Tort z kani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kanie pozbawiam nóżek, myję. Najpierw obtaczam kapelusze w jajku potem w bułce tartej. Posypuje solą, pieprzem i smażę na rozgrzanym oleju.

    Farsz:
    Kasze płuczę, przekładam do garnka i wlewam szklankę wody. Gotuję do miękkości. Cebule kroję drobno i smażę na oleju, dodaję pokrojoną paprykę w małą kostkę i dalej smażę. Kaszę przekładam do miski, dodaję paprykę z cebulą wystudzone, starty ser żółty/łyżkę sera odkładam do posypania/ , pokrojoną natkę, sól, pieprz, paprykę słodką i mieszam. W naczyniu do zapiekania układam największego grzyba, na nim farsz, kolejny grzyb, farsz, i tak do wyczerpania. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut. Wyjmuje posypuje resztą sera startego i wstawiam do piekarnika na 5 minut. Przed podaniem posypuje pieprzem czerwonym, natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kanie Kasza Kasza gryczana Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować