Tort "Roszpunka"

4.5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zapraszam na tort z okazji 7 urodzin mojej córci. Kwaskowy smak porzeczek wspaniale komponuje się ze słodkim kremem kawowym, co sprawia,że całościowo tort nie jest przesłodzony.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka octu
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt różowy:
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka octu
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Czerwony barwnik- u mnie w żelu
    Biszkopt ciemny:
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka octu
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 łyżka wody
    Krem jogurtowo-porzeczkowy:
    640 g porzeczek czerwonych mrożonych
    1 galaretka truskawkowa
    3 łyżeczki cukru pudru
    400 g jogurtu greckiego
    Krem kawowy z wafelkami:
    330 g śmietany 30%
    6 łyżeczek kawy zbożowej o czekoladowym smaku
    1 śmietan-fix
    2 łyżeczki cukru pudru
    80 g wafelków kokosowych w czekoladzie:
    Krem maślana:
    120 g cukru pudru
    175 g masła
    2 łyżki mleka
    Aromat migdałowy
    Masa cukrowa:
    ok. 300-350 g cukru pudru
    50 g glukozy
    2 łyżeczki żelatyny
    5 łyżek zimnej wody
    Aromat migdałowy
    Barwniki spożywcze
    Tortownica 22-24 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort "roszpunka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23de50x 1. Biszkopt jasny:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser i do masy jajecznej przesiać sypkie składniki oraz ocet. Delikatnie lecz dokładnie je wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i piec około 20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.
  • image-003p1eg 2. W taki sam sposób upiec różowy biszkopt, dodając barwnik pod koniec ubijania piany. W ciemnym biszkopcie mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej razem z wodą. Blaty ostudzić.
  • image-1lj40by 3. Następnie w każdym wyciąć dwa okręgi. Każdy mniejszy od poprzedniego. Każdy okręg tortu układać w innym na przemiennie kolorami tworząc szachownicę.
  • image-0tntcef 4. Krem jogurtowo-porzeczkowy:
    Porzeczki przełożyć do garnka ( nie ma potrzeby ich rozmrażać), dodać około ¼ szklanki wody. Dusić do miękkości owoców. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Dodać proszek galaretki i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Ostudzić. Do musu owocowego dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na wstępnego stężenia.
  • image-0xpharq 5. Krem kawowy z wafelkami:
    Śmietan-fix wymieszać z cukrem pudrem. Do wstępnie ubitej smietany dodać kawę zbożową i mieszankę cukru i zagęstnika. Ubić na sztywno. Wafelki pokroić, ale niezbyt drobno ( ja miałam małe wafelki, więc każdy podzieliłam na 3-4 kawałki), dodać do śmietany. Delikatnie wymieszać.
  • image-0refhmr 6. Składanie tortu:
    1 łyżeczkę kawy zbożowej rozpuścić w ½ szklanki wrzątku i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Na paterze ułożyć pierwszy trójkolorowy biszkopt. Zapiać obręcz tortownicy. Nasączyć go przy pomocy pędzelka. Ostrożnie wylać wstępnie stężony krem jogurtowy, wstawić do lodówki na około 20-25 minut. Po tym czasie ułożyć kolejny trójkolorowy biszkopt, który również nasączyć kawą. Rozsmarować krem kawowy. Ułożyć ostatni biszkopt i lekko go nasączyć. Odstawić tort na około 5-6 godziny do lodówki.
  • 7. Krem maślany:
    Do miski przełożyć miękkie masło. Utrzeć go mikserem. Następnie dodawać stopniowo dodawać cukier puder i aromat i miksować do gładkiego, jednolitego kremu. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mleka.
    Kremem delikatnie,ale dokładnie obsmarować tort. Boki i wierzch. Odstawić do lodówki na cała noc.
  • image-16rowrs 8. Masa cukrowa:
    Do rondelka wsypać żelatynę, dodać wodę i zostawić do napęcznienia. Następnie dodać glukozę i postawić na ogień. Ogrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników. W tym momencie można dodać barwnik, u mnie niebieski.
    Do miski wsypać 200 g cukru pudru i dodać zawartość garnuszka. Dodać aromat i wymieszać. Na blat wysypać odrobinę cukru pudru i wyłożyć zawartość miski. Wyrabiać masę, powinna być gładka i elastyczna ( ale nie dodawać zbyt dużo cukru pudru, aby masa się nie łamała). Masę rozwałkować i obłożyć cały tort. W razie konieczności przygotować drugą porcję masy cukrowej z takiej samej ilości składników.
    Odłożyć tort do lodówki do czasu podania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować