Tort z frużeliną malinową i kremem z białą czekoaldą

4.44 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny tort z frużeliną malinową oraz kremem mascarpone udekorowany kremem na bazie śmietanki i białej czekolady. Połączenie mascarpone i malin powoduje że tort nie jest za słodki a oba smaki cudownie ze sobą współgrają.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT
    5 jajek
    165 g drobnego cukru
    120 g mąki
    40 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    FRUŻELINA MALINOWA:
    200 g malin
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    NASĄCZENIE
    pół szklanki wody
    sok z jednej cytryny

    KREM DO PRZEŁOŻENIA
    400 ml śmietanki 36%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    1 płaska łyżka żelatyny

    KREM DO DEKORACJI
    250 ml śmietanki 36%
    200 g serka mascarpone
    120 g białej czekolady
    barwniki spożywcze w żelu
    dodatkowo do dekoracji użyte zostały perełki w kolorze srebrnym
Wystaw ocenę:

4.44 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z frużeliną malinową i kremem z białą czekoaldą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka oddzielamy od żółtek. Do metalowej miski wbijamy białka i ubijamy ze szczyptą soli przez 2 minuty na niewysokich obrotach. Po tym czasie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Dodajemy po kolei żółtka i miksujemy chwilkę na najniższych obrotach - wyłączamy mikser. Dodajemy przesiane obie mąki i mieszamy delikatnie, dokładnie szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do tortownicy bądź rantu o wymiarach 18 cm i pieczemy przez 35-40 minut (temperatura 170 stopni). Czy biszkopt jest gotowy sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka.
  • 2. FRUŻELINA MALINOWA: żelatynę zalewamy jedną łyżką chłodnej wody i odstawiamy aby napęczniała. W tym czasie w rondelku zagotowujemy maliny dodajemy cukier a następnie w szklance mieszamy 1 łyżkę wody z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do malin i po krótkiej chwili mieszania i gotowania wyłączamy ogień (Nie doprowadzamy do wrzenia). Żelatynę podgrzewamy 7 sekund w mikrofali i dodajemy do malin, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy na 3-4 godziny do lodówki.
  • 3. KREM DO PRZEŁOŻENIA TORTU: W szklance zalewamy żelatynę 2 łyżkami wody odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy na coraz wyższych obrotach z cukrem pudrem a następnie dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwile miksujemy. Żelatynę podgrzewamy 7 sek w mikrofali a następnie dodajemy do szklanki łyżkę kremu i energicznie mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do kremu i kilka sekund miksujemy. Krem odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • 4. KREM DO DEKORACJI TORTU: śmietankę podgrzewamy w rondelku uważamy aby nam się nie zagotowała a następnie dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy i na całą noc odstawiamy do lodówki. Następnie dodajemy serek mascarpone i wszystko razem miksujemy. Krem wstawiamy na min. godzinę przed dekoracją do lodówki. Dzielimy go na 3 miseczki i dodajemy do dwóch barwnik różowy. Do jednej miseczki więcej do drugiej mniej żeby osiągnąć efekt ombre.

    NASĄCZENIE: woda wymieszana z sokiem z cytryny
  • 5. Przygotowanie tortu

    Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty ostrym nożem bądź nożem strunowym. Układamy pierwszy biszkopt na podkładzie, Nasączamy 1/3 ilości przyrządzonego soku z wodą. Następnie nakładamy 1/2 frużeliny malinowej następnie 1/3 kremu do przełożenia tortu nakładamy rękawem i równo rozprowadzamy. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i postępujemy tak samo. Następnie nasączamy ostatni biszkopt od spodu i układamy na wierzch. Cały tort obsmarowujemy dokładnie pozostałym kremem. Wkładamy tort na noc do lodówki. Następnie rano wkładamy w 3 osobne rękawy kremy, warstwowo nakładamy zaczynając od dołu i wyrównujemy krem. Na samej górze dekorujemy tort końcówką M1 Wiltona i dodajemy perełki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować