Tort z dżemem i masą adwokatową

4.51 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pyszny, lekki torcik z dżemem truskawkowym i masą adwokatową. Bardzo smaczny i delikatny w smaku i konsystencji. Jestem pewna, że Wam posmakuje

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Na ciasto
    Biszkopt orzechowy
    4 jaja
    3/4 szklanka mielonych orzechów
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szklanka cukru
    1 łyżka maki krupczatki

    Biszkopt zwykły
    4 jaja
    3/4 szklanka mąki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru

    Na masę:
    2 ½ szklanki mleka
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier wanilinowy
    1 szklanka cukru
    30 dag masła

    1 szklanka adwokatu

    400 ml dżemu truskawkowego nisko słodzonego
    2 galaretki truskawkowe
    1/2 szklanki wina czerwonego słodkiego

    1 paczka biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z dżemem i masą adwokatową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy
    Białka oddzielamy od żółtek, białka odrobinę solimy i ubijamy na sztywno, do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do sztywnej piany wsypujemy cukier i dalej ubijamy do sztywności. Wsypujemy orzechy, bułkę tartą, żółtka z proszkiem i bardzo powoli dokładnie mieszamy w jedna stronę.
  • 2. Biszkopt zwykły
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia odstawić do wyrośnięcia. Gdy piana jest już sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy do sztywności, dodajemy wyrośnięte żółtka i mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy w jedna stronę łyżką.
  • 3. Ciasta pieczemy na osobnych okrągłych blaszkach o średnicy 25 cm przez 35 minut w temp 180 stopni.
  • 4. Masa:
    ½ szklanki mleka roztrzepać z żółtkami i mąkami, resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać przygotowana masę i ugotować budyń. Zimny budyń ucieramy z masłem i adwokatem.
    Dżem przełożyć do garnka i dolać wino całość i zagotować dodać galaretki, zdjąć z ognia i mieszać do momentu rozpuszczenia galaretek. Ostudzić.
  • 5. Upieczone biszkopty przecinamy na połowę. Przekładamy masami:
    1. Zwykły biszkopt
    2. Masa dżemowa
    3. Orzechowy biszkopt
    4. Masa adwokatowa
    5. Zwykły biszkopt
    6. Masa adwokatowa
    7. Orzechowy biszkopt
    8. Masa adwokatowa cienka warstwa
    9. Posypka z pokruszonych biszkoptów
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować