Tort z delicjami

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny orzeźwiający w smaku tort

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego (40 gram)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 litr kremówki
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 paczki śmietan-fixu
    sok z 1 cytryny

    Nasączenie:
    sok z dużej pomarańczy
    1/2 szklanki wody
    łyżka cukru

    Dodatkowo:
    2 galaretki pomarańczowe
    1 duża paczka delicji pomarańczowych
    1 duża pomarańcza podzielona cząstki i obrana z błonek
    1 gorzka czekolada starta na tarce
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    jajka ubić na parze z cukrem aż zgęstnieją, dodać przesianą mąkę, budyń i proszek i lekko wymieszać. Upiec w tortownicy o średnicy 26 cm ok. 30 minut, ostudzić, przekroić na 2 blaty.
  • 2. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno, pod koniec dodać sok z cytryny.
  • 3. 2 galaretki przygotować z 3/4 litra wody, ostudzić.
  • image-12pohf5 4. Złożyć tort:
    pierwszy blat biszkoptu, nasączyć sokiem pomarańczowym z wodą, wyłożyć 1/3 śmietany, ułożyć połowę delicji, następnie drugi balat, nasączyć, posmarować 1/2 pozostałej śmietany. Ok. 1 szklankę bitej śmietany zostawić do dekoracji. Boki obsypać startą czekoladą. Na górze ułożyć resztę delicji i pomarańcze, zalać gęstniejącą galaretką, całość dobrze schłodzić. Na zastygniętej galaretce zrobić dekoracje z bitej śmietany i delicji.

Porady

Tort można także przygotować z delicjami o innym smaku i inną w smaku galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować