Krem:
1 litr kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
4 paczki śmietan-fixu
sok z 1 cytryny
Nasączenie:
sok z dużej pomarańczy
1/2 szklanki wody
łyżka cukru
Dodatkowo:
2 galaretki pomarańczowe
1 duża paczka delicji pomarańczowych
1 duża pomarańcza podzielona cząstki i obrana z błonek
1 gorzka czekolada starta na tarce
Tort z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
jajka ubić na parze z cukrem aż zgęstnieją, dodać przesianą mąkę, budyń i proszek i lekko wymieszać. Upiec w tortownicy o średnicy 26 cm ok. 30 minut, ostudzić, przekroić na 2 blaty.
2.Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno, pod koniec dodać sok z cytryny.
3.2 galaretki przygotować z 3/4 litra wody, ostudzić.
4.Złożyć tort:
pierwszy blat biszkoptu, nasączyć sokiem pomarańczowym z wodą, wyłożyć 1/3 śmietany, ułożyć połowę delicji, następnie drugi balat, nasączyć, posmarować 1/2 pozostałej śmietany. Ok. 1 szklankę bitej śmietany zostawić do dekoracji. Boki obsypać startą czekoladą. Na górze ułożyć resztę delicji i pomarańcze, zalać gęstniejącą galaretką, całość dobrze schłodzić. Na zastygniętej galaretce zrobić dekoracje z bitej śmietany i delicji.
Porady
Tort można także przygotować z delicjami o innym smaku i inną w smaku galaretką.
Komentarze