TORT Z DEKORACJAMI Z MLEKA W PROSZKU

4.5 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.

Tort z biszkoptem jasnym i ciemnym.Tort z kremem czekoladowym i wiśniami.Cały w masie czekoladowej i z ozdobami z mleka w proszku.

  • 5 godz.

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    biszkopt ciemny:
    -3 jajek
    -1/2 szklanki cukru
    -1 duży budyń czekoladowy
    -1 płaska łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    krem z białą czekoladą:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -350 g. twarogu delikatnego
    -250 g. serka mascarpone
    -80 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1 biała czekolada
    -7 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    1 słoik drylowanych wiśni

    krem z ciemną czekoladą:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -350 g. twarogu delikatnego
    -250 g. serka mascarpone
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1 gorzka czekolada
    -7 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    masa czekoladowa:
    -2 gorzkie czekolady
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 masło

    ozdoby z mleka w proszku:
    -250 g. mleka w proszku
    -250 g. cukru pudru
    -parę łyżek mleka w płynie
    -50 g. białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort z dekoracjami z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nasączenie 1. biszkopt jasny-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm.(wyłożonej tylko na dnie). Pieczemy ok. 25-30 min.175*.Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy i mało nasączyć sokiem z wiśni.
    ==================
    biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem.Dodawać po żółtku i ubijać.Przesiewać do piany, budyń z mąką i proszkiem.Mieszać łyżką drewnianą.Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.Piec w 175* ok.20-25 min.
  • krem jasny 2. krem z białą czekoladą-Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Miksując dodawać porcjami ser.Na koniec dolewać żelatynę, cały czas miksując, ale już nie za długo.Dodać startą czekoladę,szybko wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • wiśnie 3. Rozsypać połowę odsączonych wiśni.
  • krem ciemny 4. Przykryć ciemnym biszkoptem. Ten można mocniej nasączyć.
    ===============
    Z drugim kremem, postąpić tak samo jak z pierwszym. Rozsmarować na ciemnym biszkopcie.
  • tort przełożony 5. Rozsypać resztę wiśni. =========
    Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. ==========
    Całość schłodzić.=============

    Potem zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.
  • masa czekoladowa 6. krem czekoladowy-Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić od czasu do czasu mieszając.Zmiksować miękkie masło dodając po trochu czekoladowej śmietanki.
    Posmarować cały tort.Można zrobić wzorek za pomocą skrobaczki do ciasta.
  • formowanie różyczek 7. ozdoby z mleka w proszku-Czekoladę roztopić nad parą i ostudzić do letniego. Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie.Dodać czekoladę i zagnieść. Część zafarbować na zielono, lub inny kolor. Wałkować i wycinać foremką(ja profesjonalnej nie miałam, to posłużyłam się starą od pierniczków). Formować różyczki.
  • ozdoby 8. Listki wyciąć odpowiednią foremką.
  • ozdoby na torcie 9. Ułożyć na jeszcze nie zastygłym kremie na torcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować