Tort z czekoladowy z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta :Białka ubić i dodawać po niewielkiej ilości cukru. Figi rozkroić i wyjąc miąższ. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku, olej, miąższ z fig i przesiane mąki z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 40 minut. Ostudzić i ciasto przekroić na dwa krążki.
Przygotowanie kremu :Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną masę, nie przerywając miksowania dodać obie mąki i miksować aż połączą się z masą. Mleko zagotować zdjąć z ognia i energicznie mieszając wlać ostrożnie advocaat. Następnie dodać masę jajeczną mieszając. Postawić na mały ognień i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotować aż budyń zgęstnieje. Dokładnie wystudzić. Serek mascarpone zmiksować dodawać łyżką budyń cały czas miksując.
Przygotowanie tortu :Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze. Lekko nasączyć. Posmarować 1/3 ilości kremu ajerkoniakowego. Przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować resztą kremu również boki. Na boki "przykleić" do kremu podłużne biszkopty. Na górę położyć świeże figi i winogrona ( można tu użyć również innych ulubionych owoców).
Komentarze