Tort z bitą śmietaną i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Masa do tego tortu jest lekka,delikatna i ma niepowtarzalny smak

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na biszkopt duży:10 jaj 1,5szkl.mąki pszennej,1 szkl.cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia.Na mały biszkopt dokładnie połowa wszystkich składników.Na masś:1 litr śmietany 36 lub 30 2 szt serka mascarpone po 250g. 2 cytrynowe galaretki,ok.0,5 szkl.cukru pudru

Tort z bitą śmietaną i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:białka ubić na sztywną pianę z cukrem i dodawać po jednym żółtku.Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i jeśli ktoś chce ciemny biszkopt to 1 łyżkę kakao.Piec w temp.180 do suchego patyczka.Z drugim biszkoptem robimy tak samo i wylewamy do mniejszej tortownicy.Masa:śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i na koniec dodajemy mascarpone z tężejącą galaretką.Biszkopty kroimy na 3 placki.Każdy nasączamy woda z cytryna i przekładamy masą.Dekorujemy według uznania.

Porady

Ja na masę na każdą warstwę wykładam pokrojone kolorowe galaretki,lub świeże maliny.Dzieciaki i cała rodzina jedzą to ciasto ze względu na lekką masę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy