Tort z bitą śmietaną

  • wyświetlono: 1977 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Jest tak wspaniały, że robię go na urodziny każdego jubilata w mojej rodzinie.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Iwona Secer, Warszawa

Składniki

Biszkopt: 6 jajek
● po 1 szkl. cukru i mąki
● łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa: 25 dag masła śmietankowego
● puszka zagęszczonego słodzonego mleka.
Bita śmietana: 1,5 łyżki cukru pudru
● 1/2 l śmietanki 30-proc.
● sok z cytryny
● winogrona i wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z bitą śmietaną

  • 1. Białka ubijamy z cukrem. Mieszamy z żółtkami, mąką
    i proszkiem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 °C. Studzimy.
    Przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Puszkę gotujemy 2 godziny. Studzimy. Masło ucieramy
    na puch, stopniowo dodając mleko.
  • 3. Śmietanę ubijamy
    z cukrem. Mieszamy
    z sokiem. Układamy:
    ciasto, masę, ciasto,
    1/2 ubitej śmietany,
    ciasto. Wierzch i boki
    smarujemy resztą
    śmietany. Dekorujemy
    owocami. Boki posypujemy
    wiórkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...

Pychotka

Dodane przez: czarrna

Pychotka

Pyszne połączenie chrupiących orzechów,...

Babeczki brownies

Dodane przez: czarrna

Babeczki brownies

Wilgotne i mocno czekoladowe :)

Rożki z jabłkami

Dodane przez: czarrna

Rożki z jabłkami

Robiłam je jako dziecko z moją...