Tort z bezami i masą kawową

  • wyświetlono: 2272 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Masa kawowa jest jedną z moich ulubionych, a z orzechową bezą smakuje niesamowicie. Tort jest niebywale smaczny, lekko alkoholowy (dla małych konsumentów warto spirytus zastąpić dowolnym sokiem), i wbrew pozorom lekki.

marysiaz
  • 120min

Składniki

Biszkopt:

6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
szczypta soli


Beza:

210 g cukru
150 g zmielonych migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
5 białek
szczypta soli


Masa kawowa:

6 żółtek
140 g cukru
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
250 g masła (temp. pokojowa)
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepsza kremowa)
600 ml mleka
3 łyżki wódki


Masa śmietankowa:

250 g serka mascarpone
500 g śmietany 36%
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie śnieżki


Poncz:

1 szklanka herbaty
sok z 1/2 cytryny
1/2 kieliszka spirytusu
cukier do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z bezami i masą kawową

  • 1. Pieczemy biszkopt:

    1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukru miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.

    2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.

    3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 170*C.

  • 2. Beza: w misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli (ok 5 minut), a następnie po 1 łyżce wsypujemy cukier. Pianę ubijamy tak długo, aż będzie lśniąca i sztywna. Po dodaniu cukru do białek przesiewamy mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon i miksujemy. Na sam koniec wsypujemy zmielone migdały. Masę dzielimy na 2 części. Każdą część wykładamy na tortownicę lub pergamin o średnicy 23 cm i pieczemy 25 - 30 minut w 175 *C . Dokładnie studzimy.
  • 3. Masa kawowa: w dużym naczyniu zagotowujemy 500 ml mleka ze 110 g cukru i kawą. Pozostałe 100 ml łączymy z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami (najlepiej blenderem). Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy, aż znacznie zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią i dokładnie studzimy. Miękkie masło z pozostałym cukrem ucieramy na puch, dodajemy budyń (stopniowo) i na sam koniec spirytus.
  • 4. Biszkopt dzielimy na 3 części. Tort przekładamy w kolejności:
    nasączony biszkopt - masa kawowa - beza - masa kawowa - nasączony biszkopt - masa kawowa - beza - masa kawowa - nasączony biszkopt. Tort wkładamy do lodówki i dokładnie chłodzimy.
  • 5. Masa śmietankowa: śmietanę 36% razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, a następnie cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce kremowego serka. Na koniec wsypujemy śnieżkę i jeszcze raz całość dokładnie, ale nie za długo miksujemy.
  • 6. Tort obkładamy masą śmietankową i dekorujemy wg uznania. Tort cały czas przechowujemy w chłodnym miejscu (lodówka, spiżarka)
  • 7. UWAGI:

    Biszkopt i spody bezowe najlepiej upiec dzień przed przekładaniem.
    Tort powinien być gotowy dzień przed podaniem.
    Jeżeli planujecie używać do ozdabiania masy cukrowej zrezygnujcie z masy śmietankowej i odłóżcie trochę masy kawowej do dekoracji. Ozdoby cukrowe na śmietanie zwyczajnie się roztopią.
    Aby tort wyglądał estetycznie warto zainwestować w obręcz do ściskania. Nie jest droga, a torty wychodzą na bokach idealnie równe i zbite :)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/02/tort-z-bezami-i-masa-kawowa.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortbezaurodzinymasa kawowa

Komentarze

Podobne przepisy

Chałwowiec

Dodane przez: Szffetka

Chałwowiec czekoladowo kawowy z bezami

Moja modyfikacja ciasta z masą...

image-1m5k12o

Dodane przez: cookyourself

tort z bitą śmietaną i masą truskawkową

Tort jest prosty w wykonaniu. Lekko...

tort chałwowy

Dodane przez: czekoladka

Tort chałwowo-czekoladowy z bezami

Tort zrobiłam na imieniny męża....

Tort czekoladowy z bezami

Dodane przez: renataszozda

Tort czekoladowy z bezami

Bardzo dekoracyjny i pyszny tort,...

Królewiec z kawowym biszkoptem i masą grysikową

Dodane przez: juchab

Królewiec z kawowym biszkoptem i masą grysikową

Smaki i aromaty, które w wyśmienity...

Biszkopt z masą kawową

Dodane przez: danusia19671

Biszkopt z masą kawową

Przepis mam z jakiejś kolorowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE