Tort z batonikami i drażetkami

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bananowo-czekoladowa rozkosz, chociaż bomba kaloryczna.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● cukier waniliowy
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem czekoladowy:
    ● 15 dag gorzkiej czekolady (powyżej 60 proc. kakao)
    ● 2 białka
    ● 25 dag śmietanki 36-proc.
    ● 2 dag cukru
    Mus bananowy:
    ● 3 dojrzałe banany
    ● 2 łyżki żelatyny
    Poncz: ok. 1/2 szkl. cukru
    ● 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    ● 2 łyżki rumu lub wódki
    Do dekoracji: 2 duże op. wąskich batoników czekoladowych
    ● kolorowe drażetki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Tort z batonikami i drażetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ubijamy z cukrami i mieszając, stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (śr. 20-22 cm). Pieczemy ok. 40 minut w temp. 160 °C. Studzimy, przekrawamy na trzy placki.
  • 2. Poncz: zagotowujemy 1/2 szkl. wody z cukrem, zalewamy kawę. Studzimy. Mieszamy z rumem. Ponczem skrapiamy biszkopty.
  • 3. Mus: banany miksujemy, mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w 6 łyżkach wrzątku. Odstawiamy do stężenia.
  • 4. Krem: białka z cukrem i śmietankę osobno ubijamy. Czekoladę roztapiamy, lekko studzimy. Delikatnie mieszając, na przemian dodajemy porcje bitej śmietany i piany. Mieszamy na gładki krem.
  • 5. Biszkopty przekładamy musem i kremem. Wierzch i boki smarujemy kremem. Schładzamy 2 godziny. Wierzch dekorujemy drażetkami, a boki batonikami. Przewiązujemy wstążką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować