Tort z batonikami i drażetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka ubijamy z cukrami i mieszając, stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (śr. 20-22 cm). Pieczemy ok. 40 minut w temp. 160 °C. Studzimy, przekrawamy na trzy placki.
2.Poncz: zagotowujemy 1/2 szkl. wody z cukrem, zalewamy kawę. Studzimy. Mieszamy z rumem. Ponczem skrapiamy biszkopty.
3.Mus: banany miksujemy, mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w 6 łyżkach wrzątku. Odstawiamy do stężenia.
4.Krem: białka z cukrem i śmietankę osobno ubijamy. Czekoladę roztapiamy, lekko studzimy. Delikatnie mieszając, na przemian dodajemy porcje bitej śmietany i piany. Mieszamy na gładki krem.
5.Biszkopty przekładamy musem i kremem. Wierzch i boki smarujemy kremem. Schładzamy 2 godziny. Wierzch dekorujemy drażetkami, a boki batonikami. Przewiązujemy wstążką.
Komentarze