TORT WÓZ STRAŻACKI Z SAMEM

5 (183 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Tort upiekłam, na 3 urodzinki wnuczka. Inspirację ozdobienia tortu, zaczerpnęłam: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-woz-strazacki-14

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt biały:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 duży budyń śmietankowy
    -1 łyżka mąki tortowej
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    biszkopt ciemny:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 duży budyń czekoladowy
    -1 łyżka mąki tortowej
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    biszkopt beżowy:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 duży budyń toffi
    -1 łyżka mąki tortowej
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    do nasączania:
    -dżem morelowy-280 g.
    -1/2 szklanki gorącej wody

    krem czekoladowy ciemny:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -2 gorzkie czekolady(200g)
    -1 Śnieżka
    -1 jogurtu greckiego (400g)
    -120 g. cukru pudru
    -1 serka Mascarpone(250g.)
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem czekoladowy biały:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -2 biała czekolady(200g)
    -1 Śnieżka
    -1 jogurtu greckiego (400g)
    -100 g. cukru pudru
    -1 serka Mascarpone(250g.)
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    borówki amerykańskie-250 g.

    krem maślany:
    -300 g. masła
    -300 g. cukru pudru
    -parę kropli olejku waniliowego

    masa cukrowa:
    -1 kg cukru pudru(powinno być 1,6 ale mnie tyle się wgniotło)
    -200 g glukozy,
    -8 łyżeczki żelatyny
    -140 ml wody
    barwniki spożywcze.
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort wóz strażacki z samem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zdjęcie skórki 1. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką (nie za długo). Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok. 25 min. w 175*.
    Następne biszkopty upiec tak samo.
    Jak możliwe, to można zdjąć skórkę z biszkoptu, ale po ostudzeniu.
  • nasączanie 2. Jeden biszkopt nasączyć, rozpuszczonym dżemem z gorącą wodą.
  • warstwa kremu ciemnego 3. Czekoladę wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą.Ostudzić i schłodzić w lodówce z pół godziny(można na całą noc).Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę czekoladową, dodać cukier puder i krótko ubić,potem ze Śnieżką.Porcjami dodawać jogurt, potem serek, ciągle miksując. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.
    Wylać na biszkopt w blaszce.
    Przykryć drugim biszkoptem(kolejność biszkoptów obojętna). Schłodzić z pół godziny w lodówce.
  • warstwa kremu i owoców 4. Następny krem zrobić jak poprzedni, podzielić na pół, lecz troszkę zostawić na przełożenie małych kawałków, na kabinę.Wykładamy część kremu, posypujemy połowa owoców.
    Przykrywamy pasem trzeciego biszkoptu, nasączamy.Wykładamy następną część kremu, posypujemy owocami.
  • formowanie tortu 5. Wyjąć z lodówki i przekroić na dwa pasy. Jeden ułożyć do blaszki, zabezpieczając wysoko boki.
    Pas biszkoptów w blaszce, nasączamy dżemem.
    Ostatni biszkopt też przekroić na dwa pasy, a jeden pas na 4 kawałki.(2 kawałeczki będą niepotrzebne)
  • tort przełożony 6. Teraz przykrywamy tym dużym przełożonym pasem.(ja przekroiłam było łatwiej przenieść.) Smarujemy pozostałym kremem,oba małe kawałki biszkoptu, sklejając resztką kremu do tortu, tworząc kabinę wozu.Schładzamy całość, przynajmniej 1 godz. w lodówce.
  • tort na tacce 7. Zdjąć papier z tortu i ułożyć na zabezpieczoną tackę.
  • masa maślana 8. Krem maślany: Miksujemy miękkie masło do białości. Dosypujemy po trochę przesianego pudru. Na koniec dodajemy parę kropli olejku. Smarujemy cały tort i znowu schładzamy.
  • masa plastyczna 9. Cały tort przykrywamy czerwoną masą cukrową.Przepis na masę wzięłam:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-woz-strazacki-14
    Składników wzięłam podwójną porcję z tym, że wgniotłam tylko 1 kg. cukru pudru.
  • wygładzenie masy plastycznej 10. Wygładzamy,obcinamy nadmiar masy.
  • ozdabianie tortu 11. Odrobinką wody przyklejamy ozdoby do tortu. Tort trzymamy w lodówce.
  • ozdoby 12. Ozdoby robimy szybciej i trzymamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować