Tort woz strazacki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy 3 biszkopty z 4 jaj, a mniejszy z 3.
Bialka oddzielamy od zoltek.Bialka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier.Maki mieszamy z proszkiem,stopniowo wsypujemy do jaj.Na koniec wlewamy olej.Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 minut w 160 stopniach.
2.Masa truskawkowa:
Do garnka wlewamy 3/4 szklanki wody,dodajemy truskawki,cukier.Gotujemy 10-15 mniut.Studzimy,przecieramy przez sitko.Ponownie wstawiamy na gaz i zagotowujemy.Wsypujemy galaretki a po nich budynie.Mieszamy,az do zgestnienia.Studzimy, zeby masa byla letnia.
3.Biszkopty nasaczamy woda z cytryna.Na jeden biszkopt wylewamy mase truskawkowa (zostawiamy ok 3-4 łyzek masy),przykrywamy drugim biszkoptem.Odstawiamy do wystygnięcia masy.
Przygotowujemy mase z bitej smietany.Żelatyne rozpuszczamy we wrzątku,studzimy.Schlodzona smietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i na koniec cienka strozka wlewamy zelatynę.Mase wykladamy na biszkopt (odstawiamy 3-4 łyzki) i przykrywamy kolejnym.
4.Maly biszkopt z 3 jaj kroimy na pół.Robimy z niego kabinę wozu strazackiego.Smarujemy jeden biszkopt masa truskawkowa a drugi bita smietana.
5.Masa budyniowa:budyn gotujemy jak w przepisie na opakowaniu tylko w podanej ilosci mleka.Studzimy.Po wystygnieciu miksujemy z margaryną.Powstała masą smarujemy cały tort,zakrywajac nierownosci.Tort wstawiamy do lodowki na co najmniej 2 godziny.
6.Mase cukrowa rozwalkowujemy,podsypując cukrem pudrem.Nakladamy na tort.Przycinamy tak gdzie jest jej za duzo.Delikatnie przyklepujemy, aby nadac porzadany kształt.
Dekorujemy pozostalymi kolorami masy cukrowej.Tort wstawiamy do lodowki.
Komentarze