Tort woz strazacki

5 (177 ocen)

  • 10 godz.

Tort zrobilam na 6 urodziny synka i 2 urodziny coreczki.Dzieci byly zachwycone.Wzorowałam sie na torcie Marty Ryżek-Kalkowskiej.

  • 10 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: pieczemy 3 biszkopty na blaszce 33x21.
    4 jaja,
    3/4 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mąki pszennej,
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1 łyzeczka proszku do pieczenia,
    2 łyzki oleju.

    biszkopt z 3 jaj-pieczemy na blaszce 21x21.
    3 jaja,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyzka oleju,
    1/3 szklanki mąki pszennej,
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

    Masa truskawkowa:
    0,9 kg truskawek-moga byc mrozone,
    2 galaretki truskawkowe,
    3/4 szklanki cukru,
    2 budynie smietankowe

    Masa z bitej smietany:
    600 ml śmietany 30%,
    6 łyżek cukru pudru,
    4 łyzeczki żelatyny,
    1/3 szklanki wody.

    Masa do obsmarowania tortu:
    1 kos margaryny,
    0,5 l mleka,
    1,5 budyniu smietankowego,
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    masa cukrowa w roznych kolorach,
    Woda z sokiem z cytryny do nasaczania biszkoptu

Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort woz strazacki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy 3 biszkopty z 4 jaj, a mniejszy z 3.
    Bialka oddzielamy od zoltek.Bialka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier.Maki mieszamy z proszkiem,stopniowo wsypujemy do jaj.Na koniec wlewamy olej.Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 minut w 160 stopniach.
  • 2. Masa truskawkowa:
    Do garnka wlewamy 3/4 szklanki wody,dodajemy truskawki,cukier.Gotujemy 10-15 mniut.Studzimy,przecieramy przez sitko.Ponownie wstawiamy na gaz i zagotowujemy.Wsypujemy galaretki a po nich budynie.Mieszamy,az do zgestnienia.Studzimy, zeby masa byla letnia.
  • Biszkopt posmarowany masa truskawkowa 3. Biszkopty nasaczamy woda z cytryna.Na jeden biszkopt wylewamy mase truskawkowa (zostawiamy ok 3-4 łyzek masy),przykrywamy drugim biszkoptem.Odstawiamy do wystygnięcia masy.
    Przygotowujemy mase z bitej smietany.Żelatyne rozpuszczamy we wrzątku,studzimy.Schlodzona smietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i na koniec cienka strozka wlewamy zelatynę.Mase wykladamy na biszkopt (odstawiamy 3-4 łyzki) i przykrywamy kolejnym.
  • tort 4. Maly biszkopt z 3 jaj kroimy na pół.Robimy z niego kabinę wozu strazackiego.Smarujemy jeden biszkopt masa truskawkowa a drugi bita smietana.
  • tort 5. Masa budyniowa:budyn gotujemy jak w przepisie na opakowaniu tylko w podanej ilosci mleka.Studzimy.Po wystygnieciu miksujemy z margaryną.Powstała masą smarujemy cały tort,zakrywajac nierownosci.Tort wstawiamy do lodowki na co najmniej 2 godziny.
  • gotowy tort 6. Mase cukrowa rozwalkowujemy,podsypując cukrem pudrem.Nakladamy na tort.Przycinamy tak gdzie jest jej za duzo.Delikatnie przyklepujemy, aby nadac porzadany kształt.
    Dekorujemy pozostalymi kolorami masy cukrowej.Tort wstawiamy do lodowki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować