Tort wiśniowo-serowy

0 (0 ocen)

Lekkie połączenie serka i wiśni.

Składniki:

  • Biszkopt Tortownica 22 cm)
    4 jajka
    4 kopiaste łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżka budyniu śmietankowego
    1 łyżka kakao
    2 łyżki oleju
    1 łyżka octu
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa wiśniowa:
    słoiczek drylowanych wiśni w syropie
    budyń śmietankowy (na o,5 l mleka)
    1 łyżka żelatyny

    Masa serowa:
    0,5 kg serka waniliowego (z wiaderka)
    1 śnieżka
    150 ml zimnego mleka
    3 łyżeczki żelatyny

    Masa śmietankowa :
    200 ml śmietanki 30%
    1 śnieżka
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort wiśniowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy , dodając ocet i olej.
    Ciasto przekładamy do tortownicy 22 cm , której dno wyścieliliśmy papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 170 *C ok 30 minut (do suchego patyczka).
  • 2. Wiśnie osączamy z syropu. Uzupełniamy syrop wodą tak , aby było 400 ml.
    Gotujemy budyń, gdy jest już gotowy, wkładamy wiśnie (kilkanaście zostawiamy do dekoracji).
    Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Żelatynę łączymy z budyniem. Studzimy.
  • 3. Masa serowa :
    Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody.
    Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem.
    Do ubitej śnieżki dodajemy po łyżce serek i dalej ubijamy, na końcu wlewamy cienkim strumieniem żelatynę.
  • 4. Masa śmietankowa:
    Śmietanę ubijamy ze śnieżką, dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
  • 5. Biszkopt przekrawamy na dwie części.
    Jedną część wkładamy do tortownicy z zapiętą obręczą.
    Wykładamy przestygniętą masę wiśniową (3 łyżki masy bez wiśni zostawiamy).
    Schładzamy w lodówce.
    Na wiśnie wykładamy 1/3 masy serowej, na ser dajemy pozostawioną masę wiśniową i znowu 1/3 masy serowej, mieszamy widelcem robiąc efekt marmurka.
    Przykrywamy drugim plackiem.Wkładamy do lodówki do stężenia.
    Odpinamy obręcz, boki tortu smarujemy cienko masą śmietankową, wierzch posypujemy kakao i dekorujemy rozetkami z pozostałej śmietanki i wiśniami.

Porady

Do masy serowej nie dodawałam cukru ponieważ serek (użyłam waniliowego z Biedronki) jest już słodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Wanilia Wiśnie Żelatyna Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować