tort wykonałm na 80 urodziny mojego dziadka, kojarzy sięz wiosną, bo ma orzeźwija=ające dwa wiosenne kolory- smaki zielono-żółte
Składniki:
Ciasto biszkoptowe (podaję składniki na jedna porcję, ja wykonałam z dwóch);
3-4 jajka
12 i 1/2 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
7 i 1/2 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
6 dag masła lub margaryny
Masa żółta:
250 g śmietanki deserowej w kartoniku
Galaretka cytrynowa
Masa zielona:
250 g śmietanki deserowej w kartoniku
Galaretka agrestowa
Do dekoracji:
Brzoskwinie w puszcze i winogrona zielone
Kwiatki z pianki jadalnej
Białą czekolada
Wiórki kokosowe zielone i żółte
1.Ciasto biszkoptowe: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować ustawiając miskę w garnku z wodą na małym ogniu do momentu spienienia. Zdjąć z kąpieli wodnej i miksować do ostudzenia. Dodać obia rodzaje mąki i szczyptę soli. na końcu wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Gotową masę przelać delikatnie na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie wyjąć na ściereczkę. Po wystygnięciu przekroić na trzy lub cztery części do przełożenia masami.
2.Masa zielona i żółta: W dwóch osobnych pojemnikach zmiksować schłodzoną śmietankę do gęstości i dodać do jednej galaretkę zieloną, do drugiej galaretkę żółtą.
3.Gotowymi masami przekładać tort. W trakcie przekładania biszkopt nasączać sokiem z brzoskwiń w puszce. Można też pod każdą masę podłożyć cienkie plasterki brzoskwiń i winogron do środka toru.
4.Po przełożeniu resztą masy posmarować wierzch i boki tortu, udekorować. Cyferki zrobiłam z białej czekolady- po rozpuszczeniu w kąpieli wodnej wylałam je na papier kuchenny, po zastygnięciu delikatnie zdjęłam i umieściłam na torcie.
Komentarze