Tort Wieniec z bananami

  • wyświetlono: 940 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kakaowy tort w kształcie wieńca z bananami i kremem z mascarpone.

_20181108_164053
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Biszkopt ciemny:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 kopiata łyżka kakao
ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
½ szklanki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki wody

Krem z serka mascarpone:
250 g serka mascarpone
3- 4 banany
400 g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru

Poncz:
ok. ⅔ szklanki wody
sok wyciśnięty z ½ cytryny

Polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
100 g słodkiej śmietany 30- 36%
30 g masła

Do dekoracji:
ciasteczka w czekoladzie (np. Okulki z Biedronki)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Wieniec z bananami

  • 1. Okrągłą formę z kominkiem (o średnicy 28 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  • 2. Przygotować biszkopt. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i kakao. Odstawić na bok.
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
    Mąkę z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
    Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić biszkopt w formie do przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Chłodny biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
    Przygotować poncz. Chłodną wodę wymieszać z sokiem z cytryny.
    Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
    Dolny blat biszkoptowy ułożyć na paterze. Blat nasączyć częścią ponczu.
  • 4. Banany obrać ze skórki i przeciąć wzdłuż na pół. Banany ułożyć na blacie biszkoptowym przecięciem do dołu, jeden obok drugiego. Wyłożyć połowę kremu. Przykryć górnym blatem. Górny blat nasączyć. Cały wieniec posmarować resztą kremu, dobrze przykrywając widoczne banany, aby nie ściemniały.
    Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • 5. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do roztopienia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu.
    Tort udekorować ciasteczkami w czekoladzie. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbananywieniec

Komentarze

Podobne przepisy

image-01qo59s

Dodane przez: JulkaTomeczek

Czekoladowe ciasto z bananami

To ciasto zrobiłam dla swojej kuzynki...

Kremowiec z bananami

Dodane przez: akrobatka22

Kremowiec z bananami

Przepis znaleziony na blogu Moje...

Piaskowy wieniec z nutą pomarańczy

Dodane przez: Ewelina Marcin

Piaskowy wieniec z nutą pomarańczy

Łatwe, szybkie w przygotowaniu...

Ciasto czekoladowe z bananami

Dodane przez: afrodyta

Ciasto czekoladowe z bananami

Przepyszne ciasto czekoladowe z...

Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy

Dodane przez: Ewelina Marcin

Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy

Lekki, puszysty czekoladowy wieniec...

Szybkie ciasto z bananami

Dodane przez: AnetaJ

Szybkie ciasto z bananami

To szybkie i łatwe w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE