Tort "Wielkie serce"

5 (1 ocen)

Ten tort wspólnie z wnuczką robiłam na walentynki dla drogich przyjaciół i kochanej rodzinki !

Składniki:

  • 2 biszkopty piekłam na dwa razy na największej blaszce takiej co w kuchence
    podaję ilości na jeden biszkopt:
    12 jajek
    1 i 2/3 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    2 szklanki mąki tortowej wymieszanej z 2-ma łyżeczkami proszku do pieczenia
    nadzenie 1 :
    1,5 kg jabłek pokrojonych w małą kosteczkę
    2 galaretki żółte do jabłek
    4 -5 łyżek cukru zależy od kwaśnośći jabłek
    nadzenie 2 :
    1 kg mrożonych wiśni bez pestek (w sezonie oczywiście świeżych)
    1 kisiel wiśniowy
    5 łyżek cukru
    2 galaretki czerwone
    bita śmietana :
    1,5 litra śmietany kremówki 36 %
    6 płaskich łyżek cukru pudru
    3 cukry waniliowe
    6 małych łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
    poncz do nasączenia:
    0,7 litra soku z wyciśniętych z pomarańczy
    0.3 litra wody
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort "wielkie serce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1kxsfkm 1. Biszkopty upiec dzień wcześniej. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę dodając wcześnie szczyptę soli.
    Do żółtek dodawać po kolei 2 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia i 1 łyżka piany z białek, na koniec powinno nam zostać jeszcze połowa piany, którą dodajemy ale mieszamy już ręcznie łyżką.
    Wylewamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do gorącego piekarnika (170 stopni ) na 30-40 minut.
    Pokrojone jabłka wrzucić do garnka z cukrem i prażyć ok.20 minut. Galaretki rozpuścić w małej ilości gorącej wody i po ostudzeniu dodać do jabłek. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
    Do wiśni dolać 2 szklanki wody, posłodzić, pogotować 3 minuty, wlać kisiel rozprowadzony w 1/2 szklanki wody. Galaretki rozpuścić w małej ilości (ok. 300 ml) gorącej wody i po ostudzeniu połączyć z wiśniami.
    Kremówkę z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno w głębokiej misce, na końcu małym strumieniem wlać chłodną żelatynę.
    Z biszkoptów wyciąć serca, nasączyć sokiem z pomarańczy, przełożyć na przemian jabłka, bita śmietana, biszkopt , wiśnie, bita śmietana, biszkopt.
    Na wierzchu posmarować bitą śmietaną i udekorować wg własnego pomysłu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować