Tort Wielkanocny koszyczek

0 (0 ocen)

Pyszny tort na Wielkanoc. Krem smietanowo-rabarbarowy jest przepyszny, biszkopty mięciutkie. Do zrobienia pisanek z masy cukrowej użyłam popularnych przypraw. Smacznego :)

Składniki:

  • Składniki :

    Biszkopt jasny

    3 jajka
    3 łyżki drobnego cukru do wypieków
    3 łyżki mąki tortowej

    Biszkopt kakaowy

    3 jajka
    3 łyżki drobnego cukru do wypieków
    2 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka kakao

    Biszkopt makowy

    3 jajka
    3 łyżki drobnego cukru do wypieków
    2,5 łyżki suchego maku
    2 łyżki mąki tortowej

    Mus z rabarbaru

    300 g umytego, pokrojonego w kostkę rabarbaru
    3/4 szklanki wody
    4 łyżki cukru

    Nasączenie biszkoptów

    4 łyżki soku malinowego
    2 łyżki soku z cytryny
    dżem truskawkowy

    Krem

    500 ml śmietany kremówki (double cream )
    3 lyzki cukru pudru
    mus z rabarbaru

    Polewa czekoladowa

    1,5 czekolady Bournville (180 g jedna)
    200 ml mleka

    Do obłożenia boków

    200 ml śmietany kremówki
    okruszki z upieczonych biszkoptów
    mielone migdały

    Dekoracja

    cukrowa masa plastyczna
    mielona kurkuma
    mielona papryka
    mały, ugotowany buraczek
    gotowe motylki z masy cukrowej

    mała tortownica
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort wielkanocny koszyczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mus 1. Mus z rabarbaru:

    Rabarbar włożyć do rondelka, zalać woda i wsypać cukier. Gotować na malutkim ogniu do czasu aż rabarbar będzie całkowicie miękki. Przestudzić a potem zmiksować blenderem.
  • biszkopt 2. Blaszkę do biszkoptu posmarować masłem i posypać bułką tartą.

    Biszkopt jasny, kakaowy : jajka ubić z cukrem do tak zwanej białości. Dobrze ubite jajka to podstawa dobrego biszkoptu. Gdyby jajka nie chciały się ubijać tak jak należy można dodać kropelkę soku z cytryny. Do ubitych jajek dodawać partiami mąkę ( i kakao ) i delikatnie mieszać by ciasto było gładkie, bez grudek.Ciasto przelać do blaszki i wstawić do piecyka nagrzanego do 180 C. Piec przez około 20-25 minut. Po tym czasie można delikatnie otworzyć piecyk i sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest gotowy.
  • krem 3. Biszkopt makowy : Spod blaszki wyścielić papierem do pieczenia. Ubić jajka do białości z cukrem, Do ubitych jajek wsypywać na przemian mąkę i mak, ciasto wylać do tortownicy i piec przez około 30 min.

    Okruszki z upieczonych biszkoptów mieszamy z mielonymi migdałami, przydadzą się do obłożenia boków.

    Każdy krążek ciasta nasączamy sokiem z cytryną.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy mus z rabarbaru. Powinna powstać bardzo gęsta masa.
  • tort 4.
    Na spód kładziemy biszkopt kakaowy, smarujemy dżemem truskawkowym i nakładamy krem śmietanowy z musem rabarbarowym. Potem kładziemy biszkopt makowy i ponownie smarujemy dżemem i nakładamy krem.Na wierzch kładziemy biszkopt jasny. Jeśli zostanie nam trochę masy okładamy nią boki tortu.
  • masa cukrowa 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewając mleko, gotową polewą czekoladową smarujemy biszkopt jasny.

    W rondlu ,w którym robiliśmy polewę czekoladową, ubijamy śmietanę (200 ml) i wyrównujemy boki. Potem obkładamy boki okruszkami z ciasta i zmielonymi migdałami.

    Masę cukrową dzielimy na kilka kawałków, Najpierw z białej masy robimy na torcie koszyczek. Potem dodajemy do poszczególnych kawałków masy przyprawy i tak z kurkumą wyjdzie nam kolor żółty,Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewając mleko, gotową polewą czekoladową smarujemy biszkopt jasny.

    W rondlu ,w którym robiliśmy polewę czekoladową, ubijamy śmietanę (200 ml) i wyrównujemy boki. Potem obkładamy boki okruszkami z ciasta i zmielonymi migdałami.

    Masę cukrową dzielimy na kilka kawałków, Najpierw z białej masy robimy na torcie koszyczek. Potem dodajemy do poszczególnych kawałków masy przyprawy i tak z kurkumą wyjdzie nam kolor żółty,z papryką lekko pomarańczowy a z sokiem ze startego buraczka lekko różowy. Z masy wycinamy foremką kształty pisanek, układamy w koszyczku i dekorujemy według własnego pomysłu.
    .

  • Tort w przekroju 6. Tak wygląda ten tort w przekroju
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować