Tort Węgierski Werci

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tort Węgierski gości w moim domu już od dobrych 10 lat, jest to pyszne ciasto, które zawsze robię na święta, a nauczyła mnie go robić moja najukochańsza mamusia.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    o,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

    Krem;
    2 kostki masła
    6 jajek
    30 dag cukru
    5 dag kakao = 6 łyżeczek
    4 dag żelatyny
    niepełny kieliszek spirytusu
    wiśnie drylowane 1 słoik
    2 galaretki (dwa różne smaki)
    rodzynki




Tort węgierski werci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Ubić białka ze szczyptą soli na pianę. Dodawać kolejno ciągle miksując żółtka, cukier, proszek, mąkę i kakao.
    Piec 20 minut w temp. 150 C

    Krem:

    Ubić masło na puch. Białka ubić na pianę i odstawić na bok. Do masła dodać cukier żółtka i pianę. Dodać wystudzony napar z kakao czyli (kakao + trochę gorącej wody), żelatynę i spirytus. Dodać wiśnie, galaretki pokrojone w kostkę i rodzynki. Wymieszać i położyć na biszkopt. Wstawić do lodówki. Jak bedzię gęste polać polewą czekoladową .

Porady

Biszkopt po wystygnięciu znowu włożyć do tortownicy i na to dopiero położyć krem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy