Tort Węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem

  • wyświetlono: 11177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Czekoladowa rozkosz z nutą alkoholu.

  • 120min

Składniki

1. Biszkopt kakaowy:
5 jajek
2/3 szkl.cukru
2/3 szkl mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

2.Pącz:
Pół litrowy słoik drylowanych wiśni.
3. Masa:
250 gr sera ricotta lub mascarpone
250 gr jogurtu greckiego
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady deserowej
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem

  • 1. 1. Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier,aż postanie sztywna masa. Podczas ubijania białek żółtka mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i octem(powstanie nam piana). Do ubitych z cukrem białek dodajemy pianę z żółtek i na małych obrotach miksera mieszamy dodając powoli obie mąki i kakao. Ubijamy krótko, do połączenia się składników. Powstałą masę przelewamy do tortownicy-rozmiar 26cm- i pieczemy 30 min w temp.170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu wyciągamy tortownicę i rzucamy dwa razy na podłogę z wysokości 60cm. Jest to tak zwane trzepnięcie o ziemię, dzięki czemu biszkopt się wyrównuje i nie opada. Schłodzony dzielimy na trzy części.
    2. Pącz:Pół litrowy słoik drylowanych wiśni.
    Dwie godziny wcześniej(można nawet dzień wcześniej) odsączamy wiśnie, zalewamy 5 kieliszkami wódki i zostawiamy, by wiśnie przeszły alkoholem. Możemy wykorzystać również wiśnie mrożone. Po zrobieniu masy i przed przekładaniem biszkoptu wyciągamy wiśnie z alkoholu, a pozostałą wódkę zostawiamy, dodając do niej tyle soku z kompotu lub innego wiśniowego, by dało nam pół szklanki pączu, do przesmarowania blatów biszkoptowych.
    3. Masa:Serek, jogurt, rozpuszczone w kąpieli wodnej i ostudzone czekolady oraz cuk.puder mieszamy mikserem do połączenia się składników.
    4. Wykonanie:Każdy blat biszkoptu przesmarowujemy pączem alkoholowym z obu stron. Masę dzielimy na cztery części. Na biszkopt wykładamy 1/4 masy, odsączone wiśnie(zostawiamy ok 10-12 sztuk do dekoracji tortu),drugą część masy,biszkopt,trzecią część masy,biszkopt oraz czwartą część masy na wierzch tortu i boki. Odłożone wiśnie układamy według uznania na wierzchu tortu, boki posypujemy dowolną dekoracją-mogą to być płatki lub wiórki czekoladowe,siekane orzechy lub migdały. Całość na wierzchu dekorujemy przez sitko sypanym kakao.
    Tort przed podaniem,odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, by dobrze przeszedł masą i alkoholem.
    Smacznego ;-)

Porady

Rada: dobrym pomysłem jest odłożyć do miseczki dwie łyżki stopionej czekolady i w niej zamoczyć pozostawione do dekoracji wiśnie. Świetnie smakują i wyglądają na torciku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycietort

Komentarze

Podobne przepisy

Tort z musem czekoladowym i wiśniami

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort z musem czekoladowym i wiśniami

Doskonały puszysty tort, który...

Tort z musem czekoladowym i wiśniami

Dodane przez: Kloruś

Tort z musem czekoladowym i wiśniami

Doskonały puszysty tort który zaskakuje...

image-28nub3i

Dodane przez: Teodorka

Tort czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną

Przepis dostałam od mamy.

Tort czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: 19kingus90

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort ten upiekłam na urodziny siostrzenicy...

image-239uvt6

Dodane przez: EWELINA PREŚ

TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

ZARÓWNO NA ŚWIĘTA JAK I NA UROCZYSTOŚCI...

Tort czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: Syla

Tort czekoladowy z wiśniami

Wyśmienita uczta dla podniebienia....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE