Tort węgierski

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Urzeka aromatem wanilii. To marzenie niejednego łasucha.

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki
    jajko
    11 dag cukru
    8 dag masła
    łyżka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody
    4 łyżki kakao
    2 łyżki smalcu
    cukier waniliowy

    Masa budyniowa:
    2 łyżki masła
    2 budynie waniliowe
    850 ml mleka
    kawałek laski wanilii

    Oraz:
    2 szkl. wiśni z nalewki
    2 garści posiekanych migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tort węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort węgierski 1. Ciasto: masło i smalec siekamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo oba cukryi żółtko. Następnie zagniatamy z ciastem. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 °C. Studzimy.
  • 2. Krem: budynie mieszamy w małej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i wanilią. Wlewamy rozpuszczony budyń, chwilę gotujemy. Wanilię wyjmujemy. Masę studzimy. Wiśnie osączamy,
    układamy na cieście. Wykładamy masę budyniową. Posypujemy migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować