Tort warzywny z łososiem

0 (0 ocen)

Tort warzywny z dodatkiem świeżego łososia. Pyszne smakuje podany zarówno na gorąco jak i na zimno.

Składniki:

  • proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm:

    2 duże młode ziemniaki
    olej do skropienia ziemniaków
    sól

    warstwa z zielonego groszku:
    400 g zielonego groszku, może być mrożony
    łyżka masła
    sól
    2 jajka
    2 łyżki płatków jaglanych

    warstwa z pietruszki:
    2-3 korzenie pietruszki
    2 łyżki złotego siemienia lnianego
    3 jajka
    sól
    pieprz

    250 g dzikiego łososia
    pieprz cytrynowy

    duża czerwona cebula
    olej i ocet balsamiczny do jej skropienia
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort warzywny z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy olejem i oprószamy solą.
  • 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

    Dno wykładamy połową ziemniaków.
  • 3. Groszek gotujemy na parze. Ugotowany groszek blendujemy. Do gorącego groszku dodajemy sól, masło, jajka i płatki. Masę dokładnie mieszamy. Masę układamy na ziemniakach.
  • 4. Łososia dzielimy na kawałki, następnie obtaczamy w pieprzu cytrynowym. Przyprawionego łososia układamy na warstwie groszku.
  • 5. Obraną pietruszkę ścieramy na drobnym oczku, dodajemy siemię, sól, pieprz i jajka. Całość mieszamy. Masę wykładamy na łososia.
  • 6. Wierzch przykrywamy plasterkami ziemniaków.
  • 7. Cebulę nacinamy, solimy, następnie skrapiamy olejem i octem balsamicznym. Cebulę układamy na środku tortu.
  • 8. Tort warzywny pieczemy około 45 minut w 180 stopniach C.

Porady

Cebulę można przed pieczeniem poddusić lub obgotować na parzę, aby po upieczeniu była na pewno miękka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować