Tort warzywny z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy olejem i oprószamy solą.
2.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Dno wykładamy połową ziemniaków.
3.Groszek gotujemy na parze. Ugotowany groszek blendujemy. Do gorącego groszku dodajemy sól, masło, jajka i płatki. Masę dokładnie mieszamy. Masę układamy na ziemniakach.
4.Łososia dzielimy na kawałki, następnie obtaczamy w pieprzu cytrynowym. Przyprawionego łososia układamy na warstwie groszku.
5.Obraną pietruszkę ścieramy na drobnym oczku, dodajemy siemię, sól, pieprz i jajka. Całość mieszamy. Masę wykładamy na łososia.
6.Wierzch przykrywamy plasterkami ziemniaków.
7.Cebulę nacinamy, solimy, następnie skrapiamy olejem i octem balsamicznym. Cebulę układamy na środku tortu.
8.Tort warzywny pieczemy około 45 minut w 180 stopniach C.
Porady
Cebulę można przed pieczeniem poddusić lub obgotować na parzę, aby po upieczeniu była na pewno miękka.
Komentarze