Tort walentynkowy serce konkurs_deser

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

konkurs_deser Moje urodziny wypadają kilka dni przed walentynkami. Dlatego staram się połączyć walentynki z urodzinami i tak powstał tort walentynkowy serce :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY:
    - jajka całe: 6 sztuk
    - cukier kryształ-ciasto: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia plaska lyzeczka: 1 łyżeczka
    - mąka: 0.75 szklanki
    - kakao składnik do ciasta): 3 łyżki
    ROLADA:
    - mąka pszenna: 10 dekagramów
    - cuker puder: 15 sztuk
    - żółtka do ciasta: 5 sztuk
    - białka (pozostale od ciasta): 5 sztuk
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - ocet: 0.5 łyżki
    - woda: 0.5 łyżki
    MASA WIśNIOWA:
    - kompot z wiśniami bez pestek: 150 mililitrów
    - wiśnie świeże lub mrożone: 1 opakowanie
    - wanillia laska: 1 sztuka
    - budyń śmietankowy bez cukru: 2 sztuki
    - likier wiśniowy lub amaretto: 50 mililitrów
    BITA śMIETANA:
    - śmietana kremówka (30-36%): 1 litr
    - cukier puder do masy: 1 szklanka
    - smietan fix: 4 opakowania
    - poncz wiśniowy: 1 szklanka
    - rurki czekoladowe: 1 opakowanie
    - rurki zwykłe: 1 opakowanie
    - truskawki: 1 opakowanie
    - wiśnie kandyzowane: 1 opakowanie
    - galaretka malinowa lub żelatyna: 1 opakowanie
    - serduszka czekoladowe: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort walentynkowy serce konkurs_deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort walnetynkowy 1. BISZKOPT CIEMNY
    Białaka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 o C ok. 30-40 min.
  • 2. Rolada
    Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni
    Kiedy wystygnie wyciąć formą z serca serce następnie posmarować kremem i zalać gęstą galaretką.
  • 3. Masa wiśniowa
    Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.
    Bit śmietana
    Ubić śmietanę podać cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i sok z cytryny
  • tort walnetynkowy 4. Wykonanie tortu:
    Przekroić biszkopt na trzy krążki.
    Pierwszy nasączyć ponczem wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę. Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem , bita śmietana, kolejny krążek bita śmietana lekko przyciskając. Na środek położyć serce na nim ułożyć pokrojone truskawki zalać galaretką bardzo gęstą. Boki tortu na przemian ozdobić rurkami zwykłymi i czekoladowymi.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować