konkurs_deser Moje urodziny wypadają kilka dni przed walentynkami. Dlatego staram się połączyć walentynki z urodzinami i tak powstał tort walentynkowy serce :)
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT CIEMNY:
- jajka całe: 6 sztuk
- cukier kryształ-ciasto: 1 szklanka
- proszek do pieczenia plaska lyzeczka: 1 łyżeczka
- mąka: 0.75 szklanki
- kakao składnik do ciasta): 3 łyżki
ROLADA:
- mąka pszenna: 10 dekagramów
- cuker puder: 15 sztuk
- żółtka do ciasta: 5 sztuk
- białka (pozostale od ciasta): 5 sztuk
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- ocet: 0.5 łyżki
- woda: 0.5 łyżki
MASA WIśNIOWA:
- kompot z wiśniami bez pestek: 150 mililitrów
- wiśnie świeże lub mrożone: 1 opakowanie
- wanillia laska: 1 sztuka
- budyń śmietankowy bez cukru: 2 sztuki
- likier wiśniowy lub amaretto: 50 mililitrów
BITA śMIETANA:
- śmietana kremówka (30-36%): 1 litr
- cukier puder do masy: 1 szklanka
- smietan fix: 4 opakowania
- poncz wiśniowy: 1 szklanka
- rurki czekoladowe: 1 opakowanie
- rurki zwykłe: 1 opakowanie
- truskawki: 1 opakowanie
- wiśnie kandyzowane: 1 opakowanie
- galaretka malinowa lub żelatyna: 1 opakowanie
- serduszka czekoladowe: 1 opakowanie
Tort walentynkowy serce konkurs_deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT CIEMNY
Białaka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 o C ok. 30-40 min.
2.Rolada
Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni
Kiedy wystygnie wyciąć formą z serca serce następnie posmarować kremem i zalać gęstą galaretką.
3.Masa wiśniowa
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.
Bit śmietana
Ubić śmietanę podać cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i sok z cytryny
4.Wykonanie tortu:
Przekroić biszkopt na trzy krążki.
Pierwszy nasączyć ponczem wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę. Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem , bita śmietana, kolejny krążek bita śmietana lekko przyciskając. Na środek położyć serce na nim ułożyć pokrojone truskawki zalać galaretką bardzo gęstą. Boki tortu na przemian ozdobić rurkami zwykłymi i czekoladowymi.
Smacznego :)
Komentarze