Tort walentynkowy migdałowy

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Torcik dla zakochanych od serca zrobiony z mojego pomysłu.

  • 6 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaja
    1 szklanka mąka tortowa
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukier kryształ ja dałam mniej niecałą

    Masa:
    500 ml śmietany kremówki
    250 gram mascarpone
    2 łyżki płaskie cukier puder
    2 łyżeczki fix do śmietany
    olejek migdałowy kilka kropel

    Dekoracja:
    200 gram truskawek świeżych
    1 galaretka malinowa
    400 ml wody
    100 gram płatki migdałowe

    Przełożenie: konfitura z czerwonej porzeczki akurat taką miałam 1/2 szklanki

    Poncz:
    1 cytryna
    3/4 szklanki wody
    3 łyżki syropu czekoladowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort walentynkowy migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt serce 1.
    Biszkopt
    Jaja wbijam do iski, dodaję cukier i ubijam mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Dodaję przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną po jednej łyżce i delikatnie mieszam już ręką nie mikserem. Formę w kształcie serce wykładam dno papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę około 35-40 minut.


    Dekoracja serce:
    Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody. Pojemnik prostokątny plastikowy wykładam folia spożywczą dno i boki. Galaretka jak ostygnie wlewam ją do pojemnika. Odstawiam do stężenia. Wyjmuję z pudełka razem z folią i foremką od pierników w kształcie serca wycinam serca. Środki małe serduszka wycinam nożykiem specjalnym do warzyw. Serca delikatnie podważam nożem i przenoszę na tort.

    Masa:

    Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę, dodaję mascarpone i ubijam na sztywno. Pod koniec dodaje cukier puder i fix, oraz olejek migdałowy.

    Biszkopt przecinam na trzy blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem zrobionym z wody, soku z cytryny i syropu. Smaruję kremem mniej niż połowa. Układam kolejny blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą i układam ostatni blat który już nie nasączam. Rozsmarowuję resztę kremu na górę, boki i zostawiam do dekoracji sopelki które wyciskam szprycą. Dekoruję sercami, truskawkami.
  • Tort walentynkowy migdałowy 2. Boki obstępuję uprażonymi płatkami migdałów. Migdały mają być delikatnie uprażone na suchej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować