Tort walentynkowy migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Biszkopt
Jaja wbijam do iski, dodaję cukier i ubijam mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Dodaję przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną po jednej łyżce i delikatnie mieszam już ręką nie mikserem. Formę w kształcie serce wykładam dno papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę około 35-40 minut.
Dekoracja serce:
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody. Pojemnik prostokątny plastikowy wykładam folia spożywczą dno i boki. Galaretka jak ostygnie wlewam ją do pojemnika. Odstawiam do stężenia. Wyjmuję z pudełka razem z folią i foremką od pierników w kształcie serca wycinam serca. Środki małe serduszka wycinam nożykiem specjalnym do warzyw. Serca delikatnie podważam nożem i przenoszę na tort.
Masa:
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę, dodaję mascarpone i ubijam na sztywno. Pod koniec dodaje cukier puder i fix, oraz olejek migdałowy.
Biszkopt przecinam na trzy blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem zrobionym z wody, soku z cytryny i syropu. Smaruję kremem mniej niż połowa. Układam kolejny blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą i układam ostatni blat który już nie nasączam. Rozsmarowuję resztę kremu na górę, boki i zostawiam do dekoracji sopelki które wyciskam szprycą. Dekoruję sercami, truskawkami.
2. Boki obstępuję uprażonymi płatkami migdałów. Migdały mają być delikatnie uprażone na suchej patelni.
Komentarze