Tort waflowy z fantazją

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Bardzo smaczny, przyda się na każdą okazję.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    5 szt. jajek
    180 g mąki
    100 g cukru
    1 łyżka śmietany
    0,5 łyżeczki sody
    0,5 łyżeczki amoniaku
    100 g maku mielonego
    150 g rodzynek
    150 g włoskich orzechów rozdrobnionych
    4 szt. wafle okrągłe

    Krem:

    400 ml mleka słodzonego gotowanego
    200 g masła

    Polewa:

    100 g masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    6 łyżek cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody

Tort waflowy z fantazją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą i amoniakiem, mak, orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować masłem i przyprószyć mąką, wyłożyć ciasto. Piec przy temp. 200 C ok. 30 min.
  • 2. Masło pokojowej temperatury i mleko słodzone zmiksować na jednolitą masę.
  • 3. Polewa: masło roztopić w rondelku, do roztopionego tłuszczu dodać kakao, mleko i cukier puder. Dokładnie wymieszać trzepaczką, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, nie gotować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną z wodą. Wyłączyć.
  • 4. Kolejność układania: smarujemy wafla kremem, nakładamy drugiego wafla, krem, ciasto, krem, wafla, krem, wafla. Polać polewą. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy