Tort waflowy z fantazją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą i amoniakiem, mak, orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować masłem i przyprószyć mąką, wyłożyć ciasto. Piec przy temp. 200 C ok. 30 min.
2.Masło pokojowej temperatury i mleko słodzone zmiksować na jednolitą masę.
3.Polewa: masło roztopić w rondelku, do roztopionego tłuszczu dodać kakao, mleko i cukier puder. Dokładnie wymieszać trzepaczką, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, nie gotować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną z wodą. Wyłączyć.
4.Kolejność układania: smarujemy wafla kremem, nakładamy drugiego wafla, krem, ciasto, krem, wafla, krem, wafla. Polać polewą. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin.
Komentarze