Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją

  • wyświetlono: 216 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort z biszkoptem i dwoma kremami, truskawkowym i miętowym. Tort obłożony masą plastyczną. Udekorowany wianuszkiem kwiatków też z tej masy.

Babcia Tereska
  • 20 porcje
  • 300min
  • Trudny

Składniki

BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:
-ok.150 ml. wody
-sok z 1/2 cytryny
-cukier do smaku

KREM TRUSKAWKOWY:
-400 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 ml. frużeliny truskawkowej
-50 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody

KREM O SMAKU MIĘTOWYM:
-400 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 g. cukierków czekoladowych z miętą
-30 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-20 g. czekoladowych płatków

TYNK:
-300 g. masła
-300 g. mleka skondensowanego słodzonego

OBŁOŻENIE:
-600 g. masy plastycznej z mlekiem w proszku

DEKORACJE:
ok.300 g. masy plastycznej z mlekiem w proszku

Sposób przygotowania przepisu:

Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją

  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej. Spód ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej. Blat nasączyć posłodzoną przegotowaną wodą z dodatkiem soku cytrynowego.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją2. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, serkiem i frużeliną. Miksując, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo. Wylać do tortownicy i rozprowadzić.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją3. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją4. krem 1-Wcześniej rozpuścić pokrojone czekoladki w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godzinę w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem. Miksując, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać posypkę czekoladową i wymieszać już łopatką. Wylać do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją5. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej zostawić na całą noc.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją6. Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Tort przykryć paterą i odwrócić do góry nogami. Góra będzie wtedy równiejsza.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją7. tynk-Miękkie masło miksować z 10 min. Dodawać powoli mleko skondensowane i ponownie miksować. Posmarować cienką warstwą cały tort i schłodzić na trochę.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją8. Ponownie posmarować tort grubszą warstwą, wygładzić i schłodzić.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją9. obłożenie-Brać po kawałku masy, rozwałkować i wcisnąć w specjalną matę silikonową. Matę obrócić i wyjąć dekoracyjny pas.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją10. Tort delikatnie zwilżyć wodą i pas przykleić wokół boku tortu.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją11. Przyklejać pas za pasem, wokół boku tortu.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją12. Na górę tortu rozwałkować masę i wyciąć koło wielkości góry tortu i tam ułożyć.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją13. Wcześniej zrobić ozdoby z masy i ułożyć na torcie w/g własnej fantazji. Żeby ozdoby trzymały się to tą masę obłożoną delikatnie nawilżyć wodą.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją14. Robiłam jednocześnie dwa identyczne torty na moje imieniny i zaległe urodziny.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją15. Tort przetrzymywać w lodówce, kroić ciepłym i ostrym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

krem truskawkowytort urodzinowytort imieninowykrem miętowymasa z mlekiem w proszkutort z biszkoptemtort w masie plastycznej

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z mlekiem w proszku

Dodane przez: Kasia_S

Sernik z mlekiem w proszku i posypką

delikatny, puszysty, bardzo smaczny

Babka z mlekiem w proszku

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Babka z mlekiem w proszku i lukrem

Dzieci na pewno polubią ten wypiek...

sernik z mlekiem w proszku

Dodane przez: babka w formie

Sernik lekki z mlekiem w proszku

Zaskakująco puszysty i delikatny,...

Ciasto czekoladowe z mlekiem w proszku.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto czekoladowe z mlekiem w proszku

To ciasto jest bardzo proste w...

Mazurek z masą z mleka w proszku

Dodane przez: AnetaJ

Mazurek z masą z mleka w proszku

Na wielkanocnym stole nie może...

Idealny sernik z mlekiem w proszku

Dodane przez: Di bloguje

Idealny sernik z mlekiem w proszku

To już mój kolejny "idealny" sernik,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE