Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort z biszkoptem i dwoma kremami, truskawkowym i miętowym. Tort obłożony masą plastyczną. Udekorowany wianuszkiem kwiatków też z tej masy.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -180 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -ok.150 ml. wody
    -sok z 1/2 cytryny
    -cukier do smaku

    KREM TRUSKAWKOWY:
    -400 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 ml. frużeliny truskawkowej
    -50 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    KREM O SMAKU MIĘTOWYM:
    -400 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. cukierków czekoladowych z miętą
    -30 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -20 g. czekoladowych płatków

    TYNK:
    -300 g. masła
    -300 g. mleka skondensowanego słodzonego

    OBŁOŻENIE:
    -600 g. masy plastycznej z mlekiem w proszku

    DEKORACJE:
    ok.300 g. masy plastycznej z mlekiem w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort z biszkoptem

Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej. Spód ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej. Blat nasączyć posłodzoną przegotowaną wodą z dodatkiem soku cytrynowego.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 2. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, serkiem i frużeliną. Miksując, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo. Wylać do tortownicy i rozprowadzić.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 3. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 4. krem 1-Wcześniej rozpuścić pokrojone czekoladki w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godzinę w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem. Miksując, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać posypkę czekoladową i wymieszać już łopatką. Wylać do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 5. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej zostawić na całą noc.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 6. Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Tort przykryć paterą i odwrócić do góry nogami. Góra będzie wtedy równiejsza.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 7. tynk-Miękkie masło miksować z 10 min. Dodawać powoli mleko skondensowane i ponownie miksować. Posmarować cienką warstwą cały tort i schłodzić na trochę.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 8. Ponownie posmarować tort grubszą warstwą, wygładzić i schłodzić.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 9. obłożenie-Brać po kawałku masy, rozwałkować i wcisnąć w specjalną matę silikonową. Matę obrócić i wyjąć dekoracyjny pas.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 10. Tort delikatnie zwilżyć wodą i pas przykleić wokół boku tortu.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 11. Przyklejać pas za pasem, wokół boku tortu.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 12. Na górę tortu rozwałkować masę i wyciąć koło wielkości góry tortu i tam ułożyć.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 13. Wcześniej zrobić ozdoby z masy i ułożyć na torcie w/g własnej fantazji. Żeby ozdoby trzymały się to tą masę obłożoną delikatnie nawilżyć wodą.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 14. Robiłam jednocześnie dwa identyczne torty na moje imieniny i zaległe urodziny.
  • Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją 15. Tort przetrzymywać w lodówce, kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować