Tort z biszkoptem i dwoma kremami, truskawkowym i miętowym. Tort obłożony masą plastyczną. Udekorowany wianuszkiem kwiatków też z tej masy.
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-ok.150 ml. wody
-sok z 1/2 cytryny
-cukier do smaku
KREM TRUSKAWKOWY:
-400 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 ml. frużeliny truskawkowej
-50 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
KREM O SMAKU MIĘTOWYM:
-400 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 g. cukierków czekoladowych z miętą
-30 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-20 g. czekoladowych płatków
TYNK:
-300 g. masła
-300 g. mleka skondensowanego słodzonego
OBŁOŻENIE:
-600 g. masy plastycznej z mlekiem w proszku
DEKORACJE:
ok.300 g. masy plastycznej z mlekiem w proszku
Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej. Spód ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej. Blat nasączyć posłodzoną przegotowaną wodą z dodatkiem soku cytrynowego.
2.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, serkiem i frużeliną. Miksując, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo. Wylać do tortownicy i rozprowadzić.
3.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
4.krem 1-Wcześniej rozpuścić pokrojone czekoladki w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godzinę w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem. Miksując, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać posypkę czekoladową i wymieszać już łopatką. Wylać do tortownicy i rozsmarować.
5.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej zostawić na całą noc.
6.Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Tort przykryć paterą i odwrócić do góry nogami. Góra będzie wtedy równiejsza.
7.tynk-Miękkie masło miksować z 10 min. Dodawać powoli mleko skondensowane i ponownie miksować. Posmarować cienką warstwą cały tort i schłodzić na trochę.
8.Ponownie posmarować tort grubszą warstwą, wygładzić i schłodzić.
9.obłożenie-Brać po kawałku masy, rozwałkować i wcisnąć w specjalną matę silikonową. Matę obrócić i wyjąć dekoracyjny pas.
10.Tort delikatnie zwilżyć wodą i pas przykleić wokół boku tortu.
11.Przyklejać pas za pasem, wokół boku tortu.
12.Na górę tortu rozwałkować masę i wyciąć koło wielkości góry tortu i tam ułożyć.
13.Wcześniej zrobić ozdoby z masy i ułożyć na torcie w/g własnej fantazji. Żeby ozdoby trzymały się to tą masę obłożoną delikatnie nawilżyć wodą.
14.Robiłam jednocześnie dwa identyczne torty na moje imieniny i zaległe urodziny.
15.Tort przetrzymywać w lodówce, kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze