Tort w lustrzanej polewie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekki, a zarazem przepyszny tort z owocami w delikatnej polewie z białej czekolady

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    120 g cukru
    90 g mąki tortowej
    30 g mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    0,5 l śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    brzoskwinie w puszce
    Polewa:
    65 g białej czekolady
    150 g cukru pudru
    50 ml wody
    100 ml śmietany 36 %
    2 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort w lustrzanej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka wybić do miski i ubijać mikserem, aż powstania puszysta masa. Dodawać partiami cukier i dalej ubijać mikserem. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać do masy i mieszać łyżką. Przelać do tortownicy o średnicy 22 cm i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
    2. Ubić śmietaną z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę.
    3. Biszkopt przeciąć na 3 równe krążki. Nasączyć sokiem z brzoskwiń. Spodni blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć na niego pokrojone w plastry brzoskwinie, a na wierzch jedną trzecią ubitej śmietany, przykryć środkowym blatem. Nasączyć go także sokiem z brzoskwiń i wyłożyć brzoskwiniami. Położyć kolejną część śmietany i przykryć biszkoptem. tort obsmarować śmietaną i włożyć do lodówki do schłodzenia. Najlepiej na całą noc.
    4. Żelatynę zalać małą ilością wody i pozostawić do napęcznienia. W garnku rozpuścić wodę z cukrem, dodać śmietankę, wymieszać rózgą i zostawić do zagotowania. zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i ewentualnie barwnik spożywczy. Dobrze wymieszać i przelać przez sito. zostawić do lekkiego ostudzenia.
    5. Gotową polewą polać tort i ponownie zostawić w lodówce do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować