Lekki, a zarazem przepyszny tort z owocami w delikatnej polewie z białej czekolady
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
120 g cukru
90 g mąki tortowej
30 g mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
0,5 l śmietany 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
brzoskwinie w puszce
Polewa:
65 g białej czekolady
150 g cukru pudru
50 ml wody
100 ml śmietany 36 %
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Tort w lustrzanej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka wybić do miski i ubijać mikserem, aż powstania puszysta masa. Dodawać partiami cukier i dalej ubijać mikserem. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać do masy i mieszać łyżką. Przelać do tortownicy o średnicy 22 cm i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Ubić śmietaną z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę.
3. Biszkopt przeciąć na 3 równe krążki. Nasączyć sokiem z brzoskwiń. Spodni blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć na niego pokrojone w plastry brzoskwinie, a na wierzch jedną trzecią ubitej śmietany, przykryć środkowym blatem. Nasączyć go także sokiem z brzoskwiń i wyłożyć brzoskwiniami. Położyć kolejną część śmietany i przykryć biszkoptem. tort obsmarować śmietaną i włożyć do lodówki do schłodzenia. Najlepiej na całą noc.
4. Żelatynę zalać małą ilością wody i pozostawić do napęcznienia. W garnku rozpuścić wodę z cukrem, dodać śmietankę, wymieszać rózgą i zostawić do zagotowania. zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i ewentualnie barwnik spożywczy. Dobrze wymieszać i przelać przez sito. zostawić do lekkiego ostudzenia.
5. Gotową polewą polać tort i ponownie zostawić w lodówce do schłodzenia.
Komentarze