Tort w kształcie tęczy z bezowymi chmurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy krem. 4 szklanki mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy, resztę składników miksujemy w 1 szklance mleka, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy jak budyń-studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy na puch,dodajemy po łyżce budyniu dokładnie miksujemy-krem gotowy.
2.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, następnie mąkę, kakao, proszek
Wylewamy do tortownicy,dno ma być wyłożone papierem do pieczenia.
Pieczemy do suchego patyczka około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
Zimny biszkopt kroimy na pół, zarówno wzdłuż jak i w poprzek.
3.składniki na poncz mieszamy ze sobą
4.Na tacę dajemy pierwszy kawałek biszkopta, ponczujemy, dajemy trochę kremu, i następny i tak postępujemy z wszystkimi 4 częściami.
Łuk biszkopta smarujemy cienko kremem.
następnie masę dzielimy na 5 części, z czego 4 maja być małe porcje.
Do mniejszych części kremu dajemy troszkę barwnika i dokładnie miksujemy. Następnie każdym kolorem robimy łuk tęczy, dopełniamy białym.
Tak jak na zdjęciach.
Następnie delikatnie stawiamy tortu i białym kremem robimy rozetki na łuku.
Tort wsadzamy do lodówki.
5.CHMURKI
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy aż do jego rozpuszczenia w międzyczasie dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną oraz barwnik.
Masa wychodzi piękna i gęsta
6.Szprycą robimy na blaszce wyłożonej papierem chmurki, i suszymy około 2 godzin w 90-100 stopni.
Wystudzone chmurki układamy koło tęczy i gotowe :-)
Komentarze