tort w kształcie tęczy z bezowymi chmurkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

polecam!

  • 3 godz.

Składniki:

  • DO PRZEPISU UŻYWAMY DUŻEJ TORTOWNICY

    BISZKOPT:
    -5 białek
    -3 żółtka
    -4/3 szklanki cukru
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

    MASA
    -5 szklanek mleka
    -2 żółtka
    -1 szklanka cukru
    -3 łyżki mąki
    -1 cukier waniliowy
    -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
    -250g masła lub ,margaryny

    -dodatkowo barwniki spożywcze minimum 4 kolory

    PONCZ
    -1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    -2 łyżki cukru
    -4 łyżki wódki
    -pół szklanko wody

    CHMURKI
    -2 białka
    -ocet jabłkowy 4 łyżki
    -1 łyżka maki ziemniaczanej
    -pół szklanki cukru kryształu
    -niebieski barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort w kształcie tęczy z bezowymi chmurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy krem. 4 szklanki mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy, resztę składników miksujemy w 1 szklance mleka, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy jak budyń-studzimy.

    Masło lub margarynę ucieramy na puch,dodajemy po łyżce budyniu dokładnie miksujemy-krem gotowy.
  • biszkopt 2. Biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, następnie mąkę, kakao, proszek


    Wylewamy do tortownicy,dno ma być wyłożone papierem do pieczenia.

    Pieczemy do suchego patyczka około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

    Zimny biszkopt kroimy na pół, zarówno wzdłuż jak i w poprzek.


  • 3. składniki na poncz mieszamy ze sobą
  • . 4. Na tacę dajemy pierwszy kawałek biszkopta, ponczujemy, dajemy trochę kremu, i następny i tak postępujemy z wszystkimi 4 częściami.

    Łuk biszkopta smarujemy cienko kremem.

    następnie masę dzielimy na 5 części, z czego 4 maja być małe porcje.

    Do mniejszych części kremu dajemy troszkę barwnika i dokładnie miksujemy. Następnie każdym kolorem robimy łuk tęczy, dopełniamy białym.



    Tak jak na zdjęciach.

    Następnie delikatnie stawiamy tortu i białym kremem robimy rozetki na łuku.

    Tort wsadzamy do lodówki.


  • chmurki 5. CHMURKI

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy aż do jego rozpuszczenia w międzyczasie dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną oraz barwnik.
    Masa wychodzi piękna i gęsta
  • 6. Szprycą robimy na blaszce wyłożonej papierem chmurki, i suszymy około 2 godzin w 90-100 stopni.

    Wystudzone chmurki układamy koło tęczy i gotowe :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować