Tort w kształcie otwartej księgi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w prostokątnej formie w temperaturze 180 stopni, około 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 3-4 części.
2.Krem:
Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
3.Z biszkoptu wyjąć środkowy płat. Wykroić z niego dwa prostokąty (o wielkości mniej więcej 1/4 całego płatu).
4.Składanie:
Dolny płat tortu posmarować kremem, położyć kolejny płat (jeśli mamy 4), posmarować kremem. Następnie na krem położyć dwa prostokąty wycięte z biszkoptu. Prostokąty ułożyć zachowując odstępy od krótszego boku tortu i pomiędzy nimi.
Znów nałożyć krem. Na wierzch tortu położyć ostatni płat biszkoptu, który należy lekko docisnąć do kremu, formując kształt otwartej księgi - boki znajdą się niżej i środek.
Komentarze