Tort w glazurze z marmurkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy.Nasączyć dżemem rozmieszanym z gorącą wodą.
2.krem porzeczkowy-Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego, od czasu do czasu mieszając.Schłodzoną śmietankę ubić ze śnieżką i pudrem.Dodawać porcjami ser i mus i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w tortownicy.
3.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
4.Nasączyć resztą dżemu.
5.krem kukułkowy-Cukierki rozpuścić w śmietance nad parą.Przestudzić i schłodzić przynajmniej pół godz. w lodówce. Ubić śmietankę z pudrem i fixem. Potem dodawać porcjami jogurt a na koniec żelatynę i tartą czekoladę. Zaraz wyłożyć na biszkopt.
6.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić w lodówce.
7.Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć na kratce albo na paterze na nóżce, ułożonej na blaszce.
8.glazura z marmurkiem-Puder wymieszać z kakao i wodą na gęstą papkę. Wstawić nad parę i dodać masło, pokrojone w kawałki.Mieszać do rozpuszczenia cukru.W między czasie postawić też na parę w innym garnku, białą czekoladę z mlekiem. Rozpuścić też żelatynę z gorącą wodą i wmieszać do polewy kakaowej. Odstawić z pieca i przestudzić do letniego. Dodać śmietanę i polać cały tort.
9.Płynną białą czekoladę wlać na długą szpatułkę metalową i przeciągnąć przez górę tortu.Polewą która spłynęła, można wyrównać boki tortu.
10.muszelki-Polewy rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przelać do rożków papierowych.Wyciskać po większej kropli na przemian na folię, albo papier do pieczenia.
11.Jak zastygną to odkleić i przykleić za pomocą tej czekolady do tortu.
Komentarze